7. CapoeiraFest: Međunarodni festival brazilske kulture u Rijeci

65

Capoeira grupa Jacobina Arte Rijeka od 8. do 12. svibnja 2019 organizira 7. CapoeiraFest, međunarodni festival brazilske kulture u Rijeci na brojnim gradskim lokacijama.

U sklopu CapoeiraFest-a održavat će brojne radionice povezane s brazilskom kulturom: – predavanje o Brazilu i brazilskoj kulturi – radionice za djecu i odrasle – radionice sambe – radionice afro-brazilskih plesova – radionice perkusija – Brazil night party

capoera2

Pozivamo građane grada Rijeke i okolice na Brazil night party koji će se održati 11. svibnja. Na zabavi će prisustovati profesionalne brazilske plesačice koje će prezentirati sambu koja se izvodi na ulicama Rio de Janeira za vrijeme karnevala te će se izvoditi acro show.

Posebno pozivamo građane grada Rijeke i okolice na posljednji i najveći događaj CapoeiraFest-a: Final Show 12. svibnja, koji će se održati u Filodramamtici, Korzo 28.

Ove se godine prvoga puta održava radionica sambe u suradnji s udrugom “La Bamba” u Bakru. Ondje će stanovnici grada Bakra imati priliku prisustovati radionici sambe u 13 sati u prostorijama udruge “La Bamba”.

capoera

Capoeira grupa Jacobina Arte Rijeka djeluje već 12 godina u Rijeci u širenju brazilskog duha.

Ali najprije, što je Capoeira? Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja objedinjuje elemente borilačke vještine i plesa. U svim borilačkim vještinama postoje tehnike udaraca, tj. napada i obrane. Uspoređujući capoeiru s ostalim borilačkim vještinama, ono što ju izdvaja od ostalih borilačkih vještina je to što se udarci i obrana rade uz konstantno kretanje gdje su uključeni i elementi akrobatike. Cijela igra (port. roda) odvija se u pratnji muzike (port. Bateria) zbog čega igra dobiva svoju još veću ljepotu.

capoera3

Voditelj i osnivač grupe “Jacobina Arte” u Rijeci je Professor Abada (Damir Kovačićek). Capoeira grupu “Jacobina Arte” u Rijeci vodi više od 12 godina. Prva je osoba u Hrvatskoj koja je dobila veliko priznanje od Brazilske ambasade za promociju brazilske kulture u Hrvatskoj.

Festivalu brazilske kulture prisustovat će voditelj internacionalne grupe capoeire “Jacobina Arte”, Brazilac Mestre Pit Bull, koji živi i radi u Grčkoj. Grupa Jacobina Arte djeluje diljem svijeta, u Brazilu, Grčkoj, Turskoj, Francuskoj, Austriji, Hrvatskoj i Njemačkoj.

Događaj je stvoren svrhom promoviranja brazilske kulture i capoeira vještine, te uključivanje mladih na bavljenje sportsko-kulturnim aktivnostima, razvoj tolerancije i poštivanja, promocija afro-brazilske kulture te edukacija društva i zajednice prema novim oblicima izražavanja.

capoera4

Radionice će biti sastavljene od upoznavanja s brazilskom vještinom capoeire: povijest, osnovni i napredni pokreti, sviranje instrumenata i pjevanje te primjena istih u roda de capoeira.

Više informacija na https://www.facebook.com/CapoeiraFest-International-Festival-of-Brazilian-Culture- 141673923163651/

U srijedu 8.svibnja u 17 sati prezentacija “Capoeira- od ropstva do igre” u Erste Klubu (Ulica Frana Supila 6), u petak 10. svibnja u 17 sati  održava se  Batizado za djecu i “Roda dobrodošlice”  na adresi Ul. Blaža Polića 2, 4.kat.

U subotu 11. svibnja u 10 sati  na programu je “Roda de rua” kod Gradske ure na Korzu. U subotu 11. svibnja u 13 sati održava se Radionica sambe (Samba de Moro) u Bakru, na adresi Senjska ulica 372, u 17 sati Radionice afro i samba plesa OŠ Vladimir Gortan (prilaz Vladimira Gortana 2).
Subotnja večer rezervirana je za Brazil Night Party u Klubu Bačva ( Dolac 8), s početkom u 21 sat. Capoeira Final Show održat će se u nedjelju 12. svibnja u Filodrammatici s početkom u 11 sati.

 

Komentari