51.obljetnica prvog leta čovjeka u Svemir

164

Prije 51 godinu 27-godišnji ruski astronaut, Jurij Gagarin poletio je u svemir i upisao se u povijest kao prvi čovjek kome je to pošlo za rukom. 12.travnja 1961. dan je kada je Gagarin čak 108 minuta proveo u letu nepreglednim prostranstvom univerzuma. Rusi su ga nakon leta slavili kao junaka, a dočekali su ga s kruhom i mlijekom. Od tada na ovamo svake se godine na ovaj datum u Rusiji slavi, a slavi i cijeli svijet u spomen na ovaj veliki korak za čovječanstvo. Tim će se povodom ove godine u Astronomskom centru Rijeka održati niz prigodnih programa obilježavanja.

U periodu od 10. do 14. travnja u dvorani planetarija Astronomskog centra održat će se 10-minutna prigodna prezentacija prije početka redovnog filma za građanstvo na temu obilježavanja  51. obljetnice prvog leta čovjeka u Svemir. Cilj kratkog programa je informiranje javnosti s osnovnim podacima o povijesnom letu.

Kratka prezentacija bit će popraćena multimedijalnim fotografijama rakete nosioca i modula u kojem je ostvaren prvi let čovjeka u Svemir. Tijekom prezentacije posjetitelje će se upoznati s najosnovnijim detaljima leta.

Zatim slijedi redovni program u planetariju: Kaluoka’hina – začarani greben. Duhovita, zabavna pustolovna priča s mnogo detalja o zadivljujućem svijetu podmorja. Film  vodi u nevjerojatan svijet koraljnih grebena utorkom, srijedom, četvrtkom i subotom u 19,30 sati, a petkom film Dva mala komada stakla, također s početkom u 19,30 sati.

Komentari