“40 godina art ljubavi” Vlaste Delimar, dokumentarni film i promocija knjige u Art-kinu Croatia

59

Art-kino Croatia 5. studenog ugošćuje najpoznatiju hrvatsku performericu Vlastu Delimar koja će pred riječkom publikom predstaviti svoju knjigu, i istoimeni prateći dokumentarni film, naslovljene Užarska radionica Ivana Delimara.

Dokumentarac (2019, 31′) prati rušenje užarske radionice Vlastinog oca Ivana Delimara, nekad kultno mjesto međunarodnog performans festivala koji se od 2005. do 2015. godine održavao u Štaglincu pored Koprivnice, na imanju Vlaste  Delimar.

Pratimo kako se teškom mehanizacijom i strojevima radionica ruši i zakapa u zemlju te kako se nakon zakapanja teren ravna i prostor ostavlja praznim, kao da na njemu nikad ničeg nije ni bilo. Rušenje kuće simbolizira rušenje kultnog performans festivala, no prazna površina ujedno je i novi početak te predstavlja novu kontemplaciju koja će se uskoro dogoditi na imanju Vlaste Delimar u Štaglincu.

Užarska radionica Ivana Delimara 3 (1)

Događaj rušenja u kameru komentira i sama autorica, kroz osobnu ispovijest, a posebnost je filma – osim zanimljivog načina snimanja – mozaik tonskog zapisa strojeva za rušenje i zvuka ptica čije je stanište ugroženo.

Cijeli je događaj popraćen i u knjizi Užarska radionica Ivana Delimara koju će u Art-kinu iste večeri kroz razgovor predstaviti autorica, performer Milan Božić i Ksenija Orelj, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Užarska radionica Ivana Delimara 2 (1)

Program najavljuje umjetničku intervenciju Vlaste Delimar na željezničkoj stanici Rijeka u listopadu 2020. godine naslovljenu “Vlasta Delimar: 40 godina art ljubavi“, koja će biti izvedena u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.

Program u Art-kinu Croatia počinje u 18 sati a ulaz je besplatan.

 

Komentari