3. History Film Festival – Uzbudljivi filmski naslovi i i bogati popratni program na sedam lokacija!

36

3. History Film Festival – međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma koji će se od 10. do 14. rujna 2019. održavati u Rijeci, Matuljima, Crikvenici i Novom Vinodolskom, donosi pregršt uzbudljivih filmskih naslova i bogat popratni program na sedam lokacija.

Otvorenje u znaku bauhausa
Program otvorenja 3. izdanja History Film Festivala započinje u utorak, 10. rujna u 20 sati otvorenjem izložbe bauhaus imaginista koju u Galeriju Kortil dovodi Goethe-Institut. Ove godine History Film Festival u suradnji s Goethe-Institut Kroatien i Galerijom Kortil obilježava 100. godišnjicu Bauhausa posebnim programom koji publici donosi putujuću svjetsku izložbu bauhaus imaginista, kratke eksperimentalne filmove Bauhausovaca iz 1920-ih godina, nove filmske naslove nastale posebno za stogodišnjicu Bauhausa, master class predavanje, okrugli stol te razgovore s domaćim i svjetskim poznavaocima ove legendarne međunarodne škole čiji utjecaj s vremenom ne jenjava.

Publika će se također putem medija virtualne stvarnosti moći vratiti u dvadesete godine prošloga stoljeća i prošetati zgradom Bauhausa, škole za umjetnost i oblikovanje koja je promicala društvenu otvorenost, toleranciju i umjetničku kreativnost kao oblik demokratskog življenja. Bauhaus je i danas, stotinu godina nakon svojeg utemeljenja, inspiracija suvremenoj umjetnosti, arhitekturi i modernom načinu života.

Filmovi – od Leonarda, Trumpa i Romy Schneider do ljubavne priče o pizzi
History Film Festival u službenom programu donosi 30 filmova, od kojih će njih 5 imati svjetsku, 3 europsku premijeru, dok će se 21 film premijerno prikazati hrvatskoj publici.

Nakon službenog otvorenja festivala, u utorak, 10. rujna u HKD-u na Sušaku bit će prikazan film ‘’Trump: anatomija jednog čovjeka’’ francuskog redatelja i bivšeg ministra kulture Frédérica Mitteranda. Filmskim programom trećeg izdanja HFF-a dominiraju žene, što kao filmske autorice, što kao junakinje filmskih priča. Tako će publika imati priliku pogledati filmove o tragičnoj životnoj priči Rosemary Kennedy, otkriti kakva se osoba krila iza neponovljive ljepote Romy Schneider, tko su prkosne junakinje koje su ženama priskrbile pravo glasa, ali i čuti potresne ispovijesti žena iz gulaga te seksualnih robinja ISIL-a.

Povijest na History Film Festivalu nije nimalo dosadna, već izuzetno raznolika i uzbudljiva. Tako su se u ovogodišnjem programu našli filmovi koji se bave najraznolikijim temama: od politike, preko tajnih života poznatih ličnosti do umjetnosti, glazbenih dokumentaraca i priče o pizzi. Ponekad napetiji od akcijskih filmova, svi oni donose nove detalje o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo.

Inkluzivno kino
History Film Festival ove je godine pokrenuo program dostupnosti filmskog programa za osobe s oštećenjima vida i/ili sluha pod nazivom ‘’Inkluzivno kino’’. U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, organizatori su prilagodili film ‘’Love is Potatoes’’ (Ljubav su krumpiri) nizozemske redateljice Alione van der Horst kako bi osobe s oštećenjima sluha i/ili vida mogle uživati u filmu zajedno sa svim ostalim gledateljima i otići u kino sa svojom obitelji i prijateljima. Publika će moći doživjeti ‘’Inkluzivno kino’’ posljednje festivalske večeri, u subotu, 14. rujna u HKD-u.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 12.748 osoba s oštećenjem sluha, 17.428 osoba s oštećenjem vida te 1.398 gluhoslijepih osoba. Udruga slijepih Primorsko-goranske županije broji 512 članova, a Udruga gluhih i nagluhih PGŽ 250 članova, no taj se broj mijenja ovisno o umrlima i novopridošlim članovima. Uz to, čak 50 posto osoba starijih od 60 godina susreće se s gubitkom sluha i/ili vida.

Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja, lišeni prava na informaciju i kulturu. Iako je najčešći razlog koji se spominje nedostatak financijskih sredstava, zapravo najveću kočnicu u tom procesu predstavlja nedostatak svijesti o tome da svi, bez razlike, imaju jednaka prava na informiranje i na kulturu.

Prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter. Naime, u današnjem svijetu film je postao neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značaja.

Program ‘Inkluzivno kino’ u sklopu History Film Festivala ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, poslovnog kluba PartneRi i Primorsko-goranske županije.

Sedam lokacija: filmovi, razgovori s autorima i master class predavanja
Kao i prethodnih godina, većina filmskog programa odvijat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gdje će biti prikazano 18 filmova.

U Galeriji Kortil usporedno će se odvijati program posvećen stotoj godišnjici Bauhausa. Uz nevjerojatne filmove nevjerojatnih Bauhausovaca, publici će se pretpremijerno prikazati filmski eksperiment njemačke redateljice Katrin Rothe o Johannesu Ittenu i ranim godinama Bauhausa ‘’Bez boje ne ide’’. Njemački redatelj Thomas Tielsch će publici predstaviti svoj hvaljeni dokumentarac ‘’Bauhaus Spirit’’ i Rijeci prenijeti duh Bauhausa.

Zajednica Talijana u Rijeci – Circolo ugostit će filmove talijanskih autora i obilježiti 500. godišnjicu smrti Leonarda Da Vincija filmom ‘’Leonardo: tajna izgubljenog portreta’’ koji nalik na forenzičke serije otkriva priču iza slučajno pronađenog remek-djela.

Grad Matulji ove godine ugošćuje History Film Festival na povijesnoj lokaciji stare željezničke postaje. Tako će na mjestu na koje su u prošlosti stizale europski plemići i carevi osvanuti Kino Štacion.

U Dvorani Zora u Crikvenici bit će prikazana dva filma: ‘’Tajni Versailles Marije Antoanete’’ i ‘’Operacija Petar Pan’’, a publika će imati priliku razgovarati s autorima oba filma.

Naposljetku, Kuća braće Mažuranić u Novom Vinodolskom na nekoliko će dana postati kino te mjesto druženja publike i filmskih autora.

Povijesni brod ‘’Marina’’ koji proživljava zasluženu mirovinu usidren u riječkoj luci bit će privremeni dom za tridesetak filmskih autora koji stižu u Rijeku iz raznih dijelova svijeta.

Ovdje će se također odvijati dva master class predavanja: u četvrtak, 12. rujna u 10 sati cijenjeni hrvatski redatelj Božidar Domagoj Burić i majstor specijalnih efekata Kristijan Mršić govorit će o stvaranju jednog od najskupljih projekata Hrvatske radiotelevizije ‘’Doba Uskoka’’.

U subotu, 14. rujna u 11 sati nagrađivani riječki redatelj Igor Bezinović predstavit će svoj nadolazeći film ‘’Fiume o morte!’’ koji se vraća u Rijeku 1919. godine u doba D’Annunzijeve okupacije, ali i dolaska brojnih europskih umjetnika u grad na Rječini.

 

Komentari