2. History Film Festival u Rijeci – druga strana povijesti na velikome platnu

214

Prijestolnica europske kulture 2020.godine, grad Rijeka, i ove će godine, od 5. do 9. rujna, biti poprište filmskog festivala jedinstvenoga karaktera koji se ne propušta. Riječ je o History Film Festivalu koji je lani doživio svoju premijeru, prikazavši publici međunarodnu paletu kvalitetnih i intrigantnih dokumentaraca. Tiha Modrić, producentica i jedna od osnivača festivala, objasnila nam je ideju iza HFF-a:

Tiha Modrić, jedna od osnivača festivala

„HFF je trenutno jedini festival na svijetu koji je posvećen isključivo dokumentarnom filmu povijesne tematike. Ideja o takvom festivalu postojala je godinama, ali samo kao želja koju bi negdje u budućnosti trebalo realizirati. Umjetnička organizacija ISTRA FILM djeluje od 1987. i do danas je proizvela preko 130 filmova, uglavnom dokumentaraca. Među njima je zaista puno onih koji se bave povijesnom tematikom, a tu bih prije svega istaknula serijal dokumentarnih filmova PATRISTIKA FLUMINENSIA koja se bavi važnim ličnostima iz povijesti Rijeke. Uz to, Rijeka je grad nevjerojatno uzbudljive povijesti  (u dvadesetom stoljeću Rijeka je bila sastavni dio čak sedam različitih država, tu je izumljen torpedo, D’Anunzio je u Rijeci stvorio temelje fašizma, ovdje je snimljena prva fotografija metka u letu i prvi igrani film na tlu Hrvatske). Okolica Rijeke ima mnogo povijesnih lokacija na kojima se mogu održavati festivalska događanja i tako simbolično još na jedan način povezati film s poviješću. Tako da, kao što to obično biva s dobrim idejama, ona je bila cijelo vrijeme nadohvat ruke. Proglašenje Rijeke Europskom prijestolnicom kulture za 2020. dalo nam je ključni poticaj da napokon ostvarimo tu dugogodišnju želju i pokrenemo History Film Festival“.

Filmom protiv predrasuda
Nakon prošlogodišnje premijere samoga festivala gdje je prikazano 28 filmova, dokaz njegove uspješnosti su čak 140 prijavljenih dokumentarnih filma iz čitavoga svijeta, od kojih će riječka publika u rujnu imati priliku vidjeti 39 selekcioniranih. Što nas, ukratko, sve očekuje?

„Ono što smo još prošle godine željeli pokrenuti prikazivanjem filmova koji se na potpuno različite, neočekivane načine bavi povijesnom tematikom, nastavljamo i ove godine. Prikazivanjem filmova o nepoznatim događajima, zataškanim pričama, ispovijestima ”malih” nepoznatih ljudi zapetljanih u ”veliku” povijest, želimo prije svega razbiti predrasude o povijesti i dokumentarcima kao dosadnima. Prošle godine jedan od dobitnika nagrada bio je Rumble: The Indians Who Rocked the World, film o korijenima rocka i bluesa, a ove godine imamo film o priči iza jednog popularnog bugarskog swing benda. Bit će tu  film Inside Human Zoos – nevjerojatna, malo poznata priča o muškarcima, ženama i djeci koji su bili izlagani uz životinje u posebnim zoološkim vrtovima, zatim filipinski film Haunted koji govori o ukletoj kući, poznatoj filipinskoj kući duhova, iza koje se zapravo krije potpuno drugačija, stvarna i tragična priča o ženama koje su u toj kući služile kao seksualno roblje, zatim film koji otkriva istinu iza mita o Che Guevari kao junačkom gerilcu, detektivske potrage za ljudima za koje se smatralo da su odavno mrtvi, a sada kroz film daju svoje ispovijesti (Sasha Sokolov. The Last Russian Writer i They Called Me King Tiger), filmovi o umjetnosti (The Hidden Face of the American Art, Detroit’s Rivera, Art & Order, Kokoschka,…). Čak pet filmova će ove godine imati svjetsku, a 8 filmova europsku premijeru na History Film Festivalu“, objašnjava Modrić.

Osim filmova, publika će dobiti priliku upoznati preko 50 autora te se s nekima od njih povezati kroz prezentacije i masterclassove – „Ove godine smo posebno ponosni na masterclass predavanja koja će voditi Oskarovke Caroline Waterlow i Nina Krstić (O.J.: Made in America) te Svetlana Cvetko – renomirana holivudska redateljica i snimateljica rođena u Rijeci. Caroline i Nina će uz isječke iz filmova na kojima su radile pričati o važnosti stvaranja dokumentarnih filmova u eri lažnih vijesti, a Svetlana će pričati o ženama u filmskoj industriji te o svojim iskustvima kao ženi kamermanki i redateljici. Pričat će se i o tome kako odabrati priču koja je od osobnog značaja autoru, ali u isto vrijeme univerzalna. Ova predavanja otvorena su za sve, ali od njih posebno mogu profitirati filmski profesionalci kojima bi to mogla biti izvrsna prilika za stvaranje novih međunarodnih kontakata“.

Kamerom do istine
U posljednje vrijeme na svjetskoj razini dokumentarni film doživljava svoj procvat, pa tako mreže poput Netflixa otkupljuju sve više dokumentaraca raznih sadržaja. Publika pokazuje sve veći interes za izvorima povijesnih informacija iz nekih sasvim drugačijih točaka gledišta, a to je upravo ono što dokumentarci nude – bolje razumijevanje prošlosti, uzroka i posljedica koje sadašnjost snosi. Hrvatska publika ne razlikuje se mnogo od toga: „Mislim da Hrvatska već neko vrijeme prati trendove, pa su tako neka od najvažnijih zbivanja u hrvatskom filmskom svijetu, poput ZagrebDoxa, okrenuta upravo dokumentarnom filmu. Ove godine ćemo u sklopu History Film Festivala imati priliku prikazati sjajan hrvatski dokumentarac ”Črni Kastavac”, o blues legendi Jerry Ricksu koji se zaljubio i preselio u Hrvatsku te spletom sudbine tu je i umro, a posljednja mu je želja bila da bude sahranjen u Kastvu“, kaže Modrić.

Više o samome festivalu i bogatome programu doznajte na http://historyfilmfestival.com .

Komentari