“Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas” – Izložba u Galeriji Kortil

48

U okviru projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, u utorak, 4. veljače, u Galeriji Kortil, s početkom u 19 sati, otvara se izložba “Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas”.

Ova je izložba originalno bila postavljena 2018. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kao glavna problemska izložba tadašnjeg izdanja festivala Organa Vida.

Unazad sedam godina termin ženski pogled pojavio se kao sveprisutan buzz word u umjetničkom i modnom svijetu. Mnoge mlade umjetnice svjesno su prisvojile termin kao obilježje vlastitog autorskog pristupa, aktivističkog i emancipatorskog angažmana. Ženski pogled postavljen je kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju.

Od dvadeset izabranih autorica u HKD Galeriji Kortil pet se umjetnica predstavlja u drugačijem izdanju, one svjesno zauzimaju aktivne uloge kako bi se artikulirao mogući novi pogled na osobna i direktna ženska iskustva.

Autorice je selektirao međunarodni šesteročlani žiri sastavljen od vodećih svjetskih fotografa, kustosa i teoretičara, a kustosi izložbe su Lovro Japundžić (HR), Marina Paulenka (HR) i Lea Vene (HR).
Zagrebačka  inačica izložbe 2018. bila je nagrađena prestižnom nagradom The Lucie Awards u New Yorku.

Sudjeluju: Nausicaa Giulia Bianchi (IT), Cemre Yesil (TR) & Alice Caracciolo (IT), Gloria Oyarzabal (ES), Catrine Val (DE) i Ilona Szwarc (PL, US).

Program uključuje i redovita vodstva izložbom organizirana u suradnji sa studentima povijesti umjetnosti iz Rijeke.

Odabrane autorice iz Europe i svijeta kritički preispituju aktualnu ulogu fotografije u artikulaciji ženskog iskustva.

Komentari