Kuhinja različitosti – Dođite na Porto Etno festival Rijeka 2020!

38

U okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Rijeci će se od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije, Trgu 128 brigade I Trgu riječke rezolucije, u HNK Ivana pl. Zajca i na riječkoj tržnici održati treći Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije.

Rijeka će ugostiti više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja. Jela će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, baklava, bamije, Pancit Palabok, Shahi Paneer, Coo Coo, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka tek su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etno – festivalu svjetske glazbe i gastronomije, njajavila je voditeljica gastronomskog programa masterchefica Srđana Jevtić. Centrom Rijeke u rujnu će se širiti miris jela 20 svjetskih kuhinja.

U sklopu popratnog programa festivala održat će se prezentacija folklora i glazbenih nastupa udruga nacionalnih manjina, kao i niz dječjih radionica.
“Kada govorimo o nasljeđu projekta Europske prijestolnice kulture, osobno smatram da su programi poput Porto Etno festivala jednako bitni kao i infrastruktura u koju ulažemo znatna sredstva jer je upravo sjedinjenost brojnih kultura u Rijeci ono što čini grad posebnim. Riječ je o festivalu koji na najbolji mogući način nastavlja tradiciju Etno smotre, dana nacionalnih manjina u Rijeci”, kazao je na današnjem predstavljanju programa riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije Rijeke 2020 – EPK čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta obuhvaća glazbeni, gastronomski, folklorni, cirkuski i dječji program namijenjen je svima, Riječankama i Riječanima, našim privremenim sugrađanima iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta.

Kuhinja različitosti je programski pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji zajedno s Gradom Rijekom, zajednicama nacionalnih manjina Rijeke i doseljenicima u Rijeku iz cijelog svijeta proizvodi program Porto Etno festivala, njime stvara nove prostore za međusobna druženja, za solidarnost i toleranciju.” – rekla je Direktorica TD Rijeka 2020, Emina Višnić.

U glazbenom programu trećeg Porto Etno festivala  nastupit će zanilmjiva imena Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLa, Acid Arab i Iva Bittová, najavio je Zoran Majstorović, glazbeni voditelj festivala.

Prvog danafestivala, u petak 6. rujna, na Trgu Riječke rezolucije nastupa najbolji romski puhački orkestar na svijetu Boban Marković Orkestar, potom slijedi nastup talijanskog North East Ska Jazz Orchestra sastavljenog od 14 glazbenika. Osim solo nastupa, North East Ska Jazz Orchestra, izvest će koncert uz talijanski dub band Wicked Dub Division s kojim surađuju od 2017. godine.

U subotu 7. rujna, u 19:30 u HNK Ivan pl. Zajca nastupit će češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová s Porto Etno orkestrom, a prije njih će nastupiti legendarni riječki Putokazi. Program se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju zagrebački Cinkuši, nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.

Na riječkoj tržnici i na Kazališnom trgu dnevni će program u nedjelju 8. rujna popratiti nastupi JeboTon ansambla, uličnog benda sastavljenog od više domaćih bendova koji su proslavili gerilski nastupi puni nevjerojatne energije i dobrih vibracija i EtnoRoma, jednog od najpoznatijih mađarskih etno bendova koji baštine romsku muziku. Temelj njihove glazbe tradicionalni su Vlah Roma melodije i ritmovi koji su se s vremenom pod utjecajem gypsy jazz-a i swinga razvili u gypsy world music jedinstvene energije.

Svi glazbenici okupljeni na Porto Etno festivalu povezuju opijajućom glazbom sve ljude svijeta, kojim god oni jezikom govorili i kojoj god kulturi pripadali. Na Porto Etno festivalu svi plešemo istim ritmom, ritmom srca.

Cirkorama u Kazališni park dolazi s predstavom Milica na putu oko svijeta koju izvodi klaunica Petra Bokić, a glazbeni program uključuje nastupe jeboton ansambla iz Zagreba i mađarskog benda EtnoRom.

U petak 6. rujna nacionalne manjine kuhat će na Trgu 128. brigade HV od 18 do 21 sat, a u 19 i 30 sati proglasit će se dobitnike nagrada u Natječaju za najbolji zaboravljeni kuharski recept koji žiriraju chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić.U subota 07. rujna nacionalne manjine kuhat će kao i prvoga dana na Trgu 128. brigade HV od 12 do 17 sati.

Na centralnoj riječkoj tržnici i u Kazališnom parku održat će se POP UP gastro, glazbeni i cirkuski program u nedjelju 8. rujna. Program počinje u 10 sati, a radno vrijeme tržnice biti produženo do 14 sati. Masterchefica Srđana Jevtić za posjetitelje će pripremiti posebnu maneštru.

U gastro programu sudjeluju Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, expats Rijeka – Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini, Sjedinjene Američke Države i Ri gastro.

Ususret ovogodišnjem Porto Etno festivalu Rijeka 2020 – EPK objavila u partnerstvu s Jadran hotelima d.o.o  natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept. U žiriju za odabir recepata su poznati chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić te Dalibor Maletić iz Jadran hotela d.d. koji će pobjedničke recepte oživjeti i pretvoriti u vrhunska jela, a koja će posjetitelji moći kušati na festivalu u petak 6. rujna 2019. godine na Trgu 128 brigade.
Multikulturalnom duhu Luke različitosti pridružuju se i riječki ugostitelji, koji pozivaju sve na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa. Posebno izdanje manifestacije Ri gastro, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive u riječkom kraju, koju organiziraju Europska prijestolnica kulture i riječki ugostitelji, uvod je u Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije.

Riječki ugostitelji u svojim restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremaju jela po autohtonim recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta.
U sklopu ovogodišnjeg Porto Etno festivala održava se i dječji program, u subotu 7. rujna 2019. od 12 do 17 sati u osnovnoj školi/scuola elementare Dolac. Djecu očekuje glazbeni program i 4 radionice za koje je obvezna prijava putem web stranice Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, točnije na: rijeka2020.eu/projekti/porto-etno/djecji-program-porto-etno-festivala/

Dječji zbor Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi u 12 sati u dvorištu OŠ/SE Dolac, izvodit će skladbe vezane uz hranu. Održat će se i četiri radionice -Radionica eksperimentalne glazbe i izrade tradicijskih glazbenih instrumenata 1 i 2 Rigo Janči; čitanje slikovnice i pripremanje čuvenog riječkog kolača rigojanči i Dječja slikarska radionica.
Programi za djecu i programi na riječkoj placi besplatni su za posjetitelje, a hrana će se moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama.
Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna. Programi za djecu i programi na riječkoj placi besplatni su za posjetitelje,hrana će se moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama, dok se ulaz na koncerte naplaćuje. Popust od 20 posto imaju studenti, umirovljenici i nezaposleni. Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, djeca do 12 godina ulaze besplatno uz pratnju roditelja. Festivalske ulaznice za petak i subotu prodaju se po pretprodajnoj cijeno od 100 kuna, a na ulazu će koštati 150 kuna.

Dnevne ulaznice za petak i subotu u pretprodaji stoje 70 kuna, dok će na ulazu biti 100 kuna.
Koncert u HNK Ivan pl. Zajca Iva Bittová, Putokazi i Porto Etno orkestar) u pretprodaji stoji 60 kuna, a na ulazu 80 kn (prodaje se zasebno).

Komentari