12. Dani antike – Pula Superiorvm

327

Borbe su tada bile strašne, no danas ipak oživljavamo onaj povijesni kontekst i atmosferu u zabavnom i atraktivnom smislu. Izreka “Panem et circenses“, tj. Kruha i igara oživjet će u suvremenom značenju igara, kao prezentacija materijalne i nematerijalne povijesti, antičkih vještina, sportova i načina zabave.

Gladijatori i legionari, članovi kulturnog društva i tradicionalnog borbenog kluba Collegium Gladiatorium iz Mađarske – već savršeno uhodani u gladijatorske i legionarske vještine, upotpunit će još jednom antičku priču Pule Superiorvm. Predstavljaju nam se svake godine, a svake nas gopdine iznova oduševe.

Uz vjerne nam goste, spektaklu se pridružuju i autohtoni pulski gladijatori. Škola gladijatora je u antici bila neizostavan dio svakog amfiteatra, a pulska se nalazila na sjeveroistočnim obroncima pored Arene. Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule i Javna ustanova Pula sport odlučili su oživjeti gladijatore i osnovati novu pulsku školu “Spectacula Gladiatoria“ koja će se po prvi put prezentirati na 12. Danima antike.

Arena će ovom prilikom, vjerujemo, ponovo biti puna – upravo kao u doba staroga Rima, oživjeti će kao pozornica zabave za građane. Programima u pulskom amfiteatru donose dašak antičkog herojstva i adrenalina. Zoran prikaz borbe gladijatora i legionara u originalnim kostimima i uz uporabu autentičnog oružja pozivnica je za spektakl poput onog u drevno Vespanzijanovo vrijeme koju se teško može odbiti. Uz prezentacije vještina, bit će ondje i šaljivi dio programa, a nakon njega slijedi druženje s gladijatorima i legionarima, isprobavanje vještina, odjeće, predmeta i opreme te fotografiranje.

Ulaznice za program u Areni možete kupiti u pretprodaj po pristupačnim cijenama: ulaznica za odrasle stoji 25, za djecu 15 kuna, dok je za najmlađe niže od 130 cm ulaz besplatan. Prodajna mjesta su Zavičajna knjižara Petit (Kandlerova 24), Agencija Activa Travel ( Scalierova 1), trgovina Dulcis (Flanatička 7), trgovina Puljanka (Sergijevaca 4) te svi gastro punktovi na 12. festivalu Pula Superiorvm.

Ulaznice je moguće kupiti i na dan događanja, na samom ulazu u Arenu po sljedećim cijenama: odrasli 30 kn i djeca 15 kn. Razlika od 5 kuna za kartu za odrasle uvedena je isključivo simbolično, kako bi smanjili gužvu na ulazu uoči predstave.

Izvor: Pula Superiovrm

 

 

 

Komentari