Župan Komadina: Kreće isplata prvih dva milijuna kuna potpore poduzetnicima, odlična je vijest, danas nemamo novih Covid slučajeva

19

Župan Zlatko Komadina sa zamjenicima Marinom Medarić, Vojkom Brautom i Petrom Mamulom održao je prvi press kolegij u novom mandatu. Najavio je i današnju prvu sjednicu Kolegija župana na kojem će se razmatrati prijedlog rebalansa proračuna kako bi se pokrili gubici zdravstvenih ustanova, a koji su posljedica korona krize.

S prošlotjednog, ujedno i posljednjeg Kolegija u proteklom mandatu, izdvojio je odluku o dodjeli potpora male vrijednosti poduzetnicima iz programa mjera ruralnog razvoja. “Izravna je to potpora poduzetnicima iz sredstava županijskog proračuna, koja se dodjeljuje od 2017.godine. Na javni poziv pristiglo je rekordnih 370 prijava, a u ovoj prvoj raspodjeli dodijelit će se milijun kuna za poduzetnike iz Gorskog kotara, njih 36, te još nešto manje od milijun kuna za 41 poduzetnika  iz ostalih ruralnih dijelova županije. S obzirom na tako velik broj prijava kroz ovaj rebalans izdvojili bi još 3,2 milijuna kuna. Potpore su bespovratne, dodjeljuju se za nabavku opreme te dijelom i za obrtna sredstva, a u najvišem pojedinačnom iznosu od 40.000 kuna. Prošle godine, koja je zbog korona krize za poduzetnike bila iznimno teška, iz PGŽ proračuna isplaćeno je 7,3 milijuna kuna. Ukupno je kroz protekle četiri godine, zajedno s ovom posljednjom raspodjelom, poduzetnicima isplaćeno preko 13 milijuna kuna“, rekao je župan te dodao kako bi bilo dobro da se rebalans usvoji do ljeta. “Nadam se uspješnom konstituiranju Županijske skupštine koja je sazvana za ovaj četvrtak 17. lipnja, kako bi rebalans mogli uputiti na raspravu i usvajanje“ rekao je župan. U povodu Dana Grada Rijeke i blagdana Sv. Vida, župan je uputio čestitke svim građanima Rijeke te gradonačelniku Marku Filipoviću, kao i nadbiskupu Ivanu Devčiću.

Župan Komadina izrazio je zadovoljstvo jako dobrim epidemiološkim vijestima, danas, naime, nakon puno mjeseci nema niti jedan slučaj novooboljelih od koronavirusa i blizu smo ulaska u zeleno na epidemiološkoj karti. Potvrdio je to i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović rekavši kako smo u situaciji osjetnog poboljšanja. „Jučer je, što je i uobičajeno nedjeljom, testiranje rađeno samo u KBC- Rijeka za pacijente u hitnoći. Testirano je 157 osoba i kako je župan rekao, nema niti jednog Covid pozitivnog slučaja. Ozdravilo je 11 osoba pa trenutno imamo 152 aktivna slučaja u Županiji. Na liječenju u KBC-u je 15 Covid pacijenata, nema niti jednog na respiratoru i već 11 dan uzastopno nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti, a sve su to više nego ohrabrujući pokazatelji“, istaknuo je Mićović. Zahvalio se građanima na dobrom odazivu za cijepljenje te procjenjuje da bi do kraja lipnja mogli imati 50 posto procijepljene populacije u našoj županiji. Rekao je da se nastavlja i s kampanjom cijepljenja djece iznad 12 godina starosti, te najavio da će se po izdvojenim punktovima u županiji uskoro omogućiti cijepljenje bez prethodnih najava.

Komentari