Zbogom ograničenim kvotama za uvoz radne snage, Hrvatska preuzima slovenski model?

24

Iz Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatske udruge poslodavaca stigla je potvrda da se razgovara o novom modelu za dovodenje radnika iz inozemstva kojima bi se potpuno ukinule kvote, dosadašnji ograničeni broj stranaca koji se u odredenim deficitnim zanimanjima mogu zaposliti u Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj u 2019. godini iznosi 65.100 dozvola, najviše u graditeljstvi, turizmu i ugostiteljstvu, dok godišnja kvota za produženje već izdanih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 15.000 dozvola.

Hrvatska gospodarska komora provodi anketu o potrebama zapošljavanja stranih radnika u 2019. godini radi definiranja kvota dozvola za zapošljavanje stranca po djelatnostima i zanimanjima.

Čini se da se okrećemo slovenskom modelu, što HUP zagovara već pet godina. U Sloveniji poslodavac koji radnike ne može naći preko državnog zavoda za zapošljavanje, može ih dovesti iz inozemstva i to u neograničenom broju. Poslodavci tvrde kako je sadašnji sustav nefleksibilan, jer je teško unaprijed predvidjeti koliko će je broj radnika potreban.

Vlada nas je napokon odlučila poslušati i promjenom Zakona o strancima uvodi model koji će odgovarati zahtjevima poslodavaca. Poduzetnik preuzme posao i mora ga odraditi i radnik mu treba odmah, a ne za pola godine“, kazala je za Jutarnji Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

Plan je da pripremimo zakon i da ga 11. lipnja predstavimo“, potvrdio je za Jutarnji list Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK Vidović je kazao kako na novom Zakonu o strancima intenzivno radi i MUP koji je zadužen za izdavanje radnih dozvola.

Čak 15.600 stranaca traži se za rad u ugostiteljstvu i turizmu, od čega 12.000 pomoćnih radnika 7000 stalnih i 5000 sezonskih, ali i 1300 kuharaci 1400 konobara. Nedostaju i druga zanimanja, traže se pekari, slastičari, mesari…navodi Jutarnji list.

Hrvatski poslodavci iz inozemstva mogu dovesti i 17.800 građevinskih radnika, gotovo dvostruko više nego lani. Među građevinskim radnicima najviše manjka tesara, zidara, armirača, fasadera, montera, nedostaje i 300 vozača autobusa, 170 vozača kamiona, 200 vozača automobila, 55 liječnika, 50 medicinskih sestara, navodi Jutarnji. Nedostaje nam i zavarivača, bravara, prodavača, berača plodova, pastira, radnika na ribarskim plovilima…

Komentari