Zbog slabog interesa domaćih traže se dodatne kvote stranih sezonskih radnika

11

Hrvatska udruga turizma i Hrvatska udruga poslodavaca zatražile su dodatne kvote stranih sezonskih radnika. Od premijera Plenkovića i Vlade zahtijevaju još 4 500 radnika.

Uglavnom se strani radnici traže za mjesta pomoćnih radnika, gdje nema izravnog kontakta s gostima. Dodatnim bi kvotama broj stranih radnika na sezoni u Hrvatskoj došao i do 20 tisuća.

Ministarstvo rada sklonije je ideji da se zaposli više domaćih radnika, nego da se uvoze strani. Prema anketi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 1 600 je nezaposlenih osoba koje su iskazale interes za rad na sezoni.

No, iz Ministarstva tvrde da poslodavci nisu tražili domaću radnu snagu na HZZ-u, dok oni govore suprotno, što bi bilo i razumljivo jer za domaću radnu snagu poslodavci nemaju velike troškove, kao na primjer sa smještajem, prenosi jutarnji.hr.

Prema tome se postavlja pitanje zašto se domaći radnici koji su na burzi ne javljaju za posao u turizmu. Za razliku od njih, strani radnici kao na primjer iz Srbije rad na sezoni privlači više nego zaposlenje u svojoj zemlji.

Razlog zbog kojeg hrle na sezonu u Hrvatsku je plaća. Za četiri mjeseca rada u turizmu na pomoćnim poslovima zarada je 7 tisuća eura. Kako sve više ljudi odlazi preko ljeta na rad na hrvatsku obalu, u Srbiji su i povećali dnevnicu.

Međutim, za veliku zaradu potreban je i veliki angažman na poslu. Na sezoni su česti prekovremeni sati, potrebna je brzina zbog gužvi te stalna predanost poslu, što se može uzeti u obzir u tumačenju pojave nedostatka domaće radne snage na sezoni.

Komentari