Završen je Infobip Shift, najveća developerska konferencija u jugoistočnoj Europi!

306
infobip shift

Dva dana prepuna razgovora, radionica, umrežavanja i zabave – završio je Infobip Shift, najveća developerska konferencija u jugoistočnoj Europi, koja se proteklih dana održala u Zadru u Višenamjenskoj dvorani Krešimira Ćosića. 

Organizatori su pripremili više od 60 predavanja, panela i mnoštvo drugih aktivnosti koje su se odvijale na šest pozornica, a koje je pratilo više od 4.000 posjetitelja uživo i više od 10.000 online, mahom developera i IT stručnjaka.

Na main stageu konferenciju su otvorili osnivač konferencije i član Uprave Infobipa Ivan Burazin te CTO Infobipa Izabel Jelenić. “Lude stvari se događaju ovdje. Ljudi moji – this is crazy!”, uzviknuo je na samom početku Izabel Jelenić, a dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta!

Među predavačima i govornicima bili su Charity Majors, CTO u honey comb io, Ben Lesh, project team lead u Citadel Securities, Una Kravets, senior developer relations u Googleu, Hakon Wium Lie, osnivač CSS-a, Vitaly Friedman, creative lead u Smashing Magazine, Kitze, osnivač Sizzy, Kent C. Dodds, suosnivač Remix-a, Eva Ferreira, front-end developer u Mabl, Erik Rasmussen, senior fronted engineer u Centered, Lea Verou, CSS WG member u MIT-u, Misko Hevery, CTO u builder.io, Nader Dabit, developer relation engineer u Celestia, Francesco Ciulla, developer advocate u daily.dev, Debbie O’Brien, senior program manager u Microsoftu, Raza Zaidi, lead dev. rel. Europe u Polygon, Tejas Kumar, director of developer relations u Xata, Tiffany Tse, dev. Documentation UX manager u Shopify, Ekene Eze, director of developer experience u Plasmic, Camila Ramos Garzon, developer relations engineer u Fuel Labs, Sven Peters, lead developer advocate u Manfred, Sean Falconer, head of developer relations u Skyflow, Grace Francisco, VP of developer relations u Cisco, Feross Aboukhadijeh, CEO u Socket, Peter McKee, senior director of developer advocacy u JFrog, Ben Greenberg, senior developer advocate u Parity, Brandon Bayer, CEO u Flight Control, Darcy Clarke, staff engineering manager u GitHub, Kevin Jahns, OSS developer u Y Collective, Josip Antolis, principal engineer u Infobipu, Bolaji Ayodeji, developer advocate u Commerce Layer, Dario Sindicic, site reliability engineer u APIS-IT LCC, Dario Posaric, ICT specialist u APIS-IT LCC, Hila Fish, senior DevOps engineer u Wix.com, Jemima Abu, font end developer u WeMakeWebsites, Alex Lakatos, technology lead u Interledger Foundation, Arik Shtilman, CEO u Rapyd, Wojtek Gawronski, CEE u AWS, Bojan Vrhovnik, cloud solution architect u Microsoftu, Luka Kladaric, chaos manager u Awesome Force, Noel Wirzius, product manager network apis u Deutsche Telekom AG, Sasa Kljaic, senior software engineer u Raiffeisenbank Austria d.d., Ivan Burazin, chief developer experience officer u Infobip i mnogi drugi.

infobip shift

Nakon službenog otvorenja, na main stage stupio je najiščekivaniji i najnemilosrdniji govornik, koji je u IT zajednici poznat kao Kitze. Njegovo predavanje pod nazivom „GitHub stars won’t pay your rent” bilo je jedno od najposjećenijih na konferenciji, a ponudio je i jednostavan recept za uspjeh. Rekao je „Radite na problemima koje želite riješiti. Umjesto novca, fokusirajte se na probleme koje možete riješiti.” Naglasio je kako je upravo tako nastao i njegov startup. Publiku je nasmijao uz lekciju „F#%k being your own boss” i pojasnio: „Uvijek ćete raditi za nekoga. Sada su nam naši kupci naši šefovi. A ja sam samo želio napraviti browser. Većinu dana želim dati otkaz, pobjeći i samo izgraditi nešto drugo. Uvijek postoji taj dio koji daje nadu u izgradnji novog proizvoda.”

Poznati predavač i trener Kent C. Dodds održao je predavanje pod nazivom „Bringing Back Progressive Enhancement” u kojem se dotaknuo kako uz pomoć kvalitetnih alata i softvera učiniti svijet boljim.

IT stručnjakinja Grace Francisco iz Cisca publici je predstavila svoj put do uspjeha i ljestvicu karijere. “Možete se zabaviti i educirati u isto vrijeme”, kazala je. Ona naime, danas vodi zajednicu od 500.000 programera, a ujedno je i supredsjednica Women@Microsoft Silicon Valley u kojoj osnažuje žene u području tehnologije. Za osobnu reinvenciju ohrabrila se tek u 50-im godinama, stoga od nje možemo naučiti da nikad nije kasno za velike planove i ideje.

Središnja kružna pozornica podijelila se nakon pauze na tri manje, koje su nazvane DevEx, Tooling i Web. EXPO dvoranu popunile su 33 kompanije (Hrvatski Telekom, Infobip, Rapyd, Near, Epam, Sofascore, Codeanywhere, ByteLab, Five, Microsoft, RBA, Manor Software, Docker, Kiwi, Hasura, Productive, Aleph Zero, Eyeson, Typeqast, Commerce Layer, Nginy, Porsche Digital, Span, FreshBooks…) sa svojim izložbenim jedinicama. Tamo ste mogli saznati sve o ovim kompanijama i njihovim proizvodima i uslugama pa čak i popiti kavu s vašom fotografijom.

Velik interes bio je i na Startup stageu. Riječ je o posebnoj dvorani Infobip Startup Tribea, koji pomaže i podržava startupove (trenutno njih 170-ak iz preko 50 zemalja) u njihovom rastu i razvoju kroz komunikaciju s investitorima, korištenjem njihovih usluga i sl. Mnogi od njih imali su i svoj booth, a mogli su se predstaviti i na startup pitchu.

Paneli u ovoj dvorani započeli su s panelom na kojem su sudjelovali osnivač i CTO Infobipa Izabel Jelenić, CEO i osnivačica startupa Xoink Lea Perić, CEO i osnivač startupa InsiderCX Nikola Komes te Lucija Reić startup partnership managerica u Infobipu kao moderatorica.

infobip shift

Osim panela sa startupovima, posjetitelji su mogli poslušati i panel s investitorima koji su ključni za startup ekosustav. O tome je Tena Šojer Keser, global developer content expert u Netokraciji razgovarala s Janom Habermannom, partnerom u Credo Ventures, Jurom Mikužem, managing partnerom u South Central Ventures te Krisztianom Gyepesom, investicijskim menadžerom u Elevator Ventures.

infobip shift

Kao uspješan primjer na području tehnologije istaknuta je Estonija, koja ima čak 10 jednoroga, dok primjerice Hrvatska ima tek dva. O ovoj temi razgovarali su Rando Rannus, general partner u Siena Secondary Fund, Toomas Bergmann, partner u Peaksja i Božidar Pavlović, managing director u AYMO Ventures.

16 domaćih startupova uključeno je u mentorski program, koji surađuje s globalno jednom od najvećih investicijskih banaka Goldman Sachsom i naravno, divom Googleom. O ulagačima i povezanosti tehnologije i financija razgovarali su generalna direktorica Goldman Sachsa Sabina Cerić i direktor tvrtke AYMO Ventures Božidar Pavlović uz moderatorstvo direktora startup ekosustava u Infobipu Nikolu Pavešića.

Tijekom dana, svi posjetitelji mogli su se odmoriti uz ukusnu hranu, osvježavajuće koktele i ostala pića u Gardenu 1 i Gardenu 2, a najveći gameri mogli su okušati svoje vještine u brojnim igrama. Posebno možemo naglasiti Porsheovu simulatorsku jurilicu. Za dobru atmosferu prvog dana u Arsenalu Zadar pobrinuo se izraelski fintech jednorog Rapyd, koji je na stage doveo izraelski DJ Skazi i DJ-ice-blizanke Oliviu i Miriam Nervo.

rapyd party zadar

Drugog dana konferencije velik interes izazvalo je predavanje Michaela Seldena, suosnivača i CEO u Finless Foods. U predavanju pod nazivom “Neobična budućnost hrane” dotakle su se teme poput nemogućih hamburgera, kultiviranog mesa i alternativnih rješenja hrane koja objedinjujemo pod pojmom FoodTech, a koja mogu potencijalno spasiti planet.

Ujedno, drugog dana Infobip Shift konferencije saznali smo što znače pikselizirane žute patke. Svi posjetitelji pozvani su da fotografiraju sebe i patku te je postave na društvene mreže uz hashtag #InfobipShift, a organizatori će pri kraju dana izabrati najbolju fotografiju, a pobjednik će moći ponijeti pikseliziranu patku kući. A kada smo kod nagrada…

infobip shift

infobip shift

Na Startup stageu održan je i startup pitch na kojem su se predstavili brojni startupovi, oni koji se nalaze u ranijoj i kasnijoj fazi poslovanja. Na kraju dana dodijeljene su simpatične nagrade koje su uključivale plišanog jednoroga, jednoroga na napuhavanje te klasične i one malo manje klasične mikrofone. Logistička platforma Dragane Lipovac, HUBBIG proglašen je startupom koji najviše obećava. Domaća mobilna aplikacija za sigurnost doma Zuluhood, koju je razvila Maja Krejči iz startupa Brombul, osvojila je nagradu za najbolji pitch među early stage startupovima.

Među startupovima u kasnijoj fazi razvoja poslovanja Unicorn nagradu za najbolji startup osvojio je Cidrani Biome, odnosno njegovi osnivači Nika Pintar i Bruno Balen. Riječ je o startupu koji gradi prvu svjetsku personaliziranu uslugu fermentiranih mikronapitaka, prilagođenu crijevnom mikrobiomu. Naposljetku, travel startup Sorted Chale odnio je nagradu Spiel Master za najbolji pitch.

L.B.

 

 

Komentari