Zagrebačku županiju u prvih osam mjeseci posjetilo je 80,1 tisuća turista, što je čak 36 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a veliki porast ostvaren je i u njihovim noćenjima, za gotovo 30 posto na 133,6 tisuća, izvijestili su iz Zagrebačke županije, iz koje porast turističkih brojki očekuju i do kraja godine.

Povezujući takve rezultate i s dobrom ljetnom turističkom sezonom u Zagrebu, u kojemu je bilo mnogo turista koji su odlazili na izlete i boravak u okolicu, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocjenjuje i da pravo turističko vrijeme za tu županiju tek dolazi, i da će brojke u budućnosti još rasti.

“Izuzetno smo zadovoljni turističkim pokazateljima za ovu godinu, a kako rastu već nekoliko godina zaredom, vjerujem da će se tako i nastaviti, jer se u županiji razvijaju specifični i vrlo traženi turistički proizvodi. Tu prvenstvo mislim na cikloturizam na širem području županije, vjerski turizam u krašićkom kraju, ali sve više i šoping turizam zahvaljujući velikim investicijama, poput Ikee, centra Designer Outlet Croatia i drugo”, ističe Kožić.

Posebno izdvaja i zdravstveni turizam, koji sve više jača i ponudom i potražnjom, a dodatno će pridonijeti rezultatima nakon što se u proljeće iduće godine otvori novouređeni kompleks Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić Gradu, u što se ulaže 50 milijuna kuna.

Kožić očekuje da će i to dodatno u županiju privući pacijente i druge turiste željne oporavka iz cijele Europe, podsjetivši da je Naftalan jedinstvena ustanova u Europi po liječenju i tretmanima ljekovitom naftom, čije slično nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu.