Vlasnica frizerskog salona “Alexandra” iz Rijeke dobitnica statue ‘Zlatne ruke’ s poveljom, najvišeg priznanja Hrvatske obrtničke komore

226
Foto: HOK

U prostoru City Plaza u Zagrebu, Hrvatska obrtnička komora je u znak održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom obilježila Dan Hrvatske obrtničke komore te 170 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj.

Svečanim govorom nazočnim obrtnicama i obrtnicima, kao i njihovim gostima te svekolikoj javnosti, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, istaknuo je napore koje ova obrtnička institucija čini u zaštiti, promociji i unapređenju tog važnog gospodarskog sektora.

Vezano uz rast cijena energenata prihvaćen je jedan od prijedloga Hrvatske obrtničke komore o vaučeru za subvencioniranje dijela krajnje cijene opskrbe plinom za mikro, male i srednje poduzetnike. U Zakon o euru uključen je niz prijedloga HOK-a koji će obrtnicima olakšati prelazak na novu valutu. Veliko veselje među izvoznicima i prijevoznicima, ali i svim građanima, izazvala je vijest da se od 01. siječnja 2023. uz uvođenje eura, pridružujemo Shengenu. Brisanje svih barijera za uspješno poslovanje na zahtjevnom, europskom tržištu od nekadašnjeg sna, ova je Vlada pretvorila u stvarnost,’ istaknuo je predsjednik Ranogajec.

Niz otvorenih pitanja koja se moraju rješavati

No, napominje kako ima još dosta otvorenih pitanja koji se moraju rješavati u dijalogu s Vladom RH, među kojima su:  sniženje stope PDV- a za ugostitelje na 13 posto i izjednačavanje uvjeta poslovanja s hotelijerima, izmjene Zakona o sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti,  financijska pomoć obrtnicima i gospodarstvu kroz sufinanciranje računa za električnu energiju.

‘Od Vlade RH očekujemo da i dalje pokaže  spremnost stati uz obrtnike, poslušati i uvažiti njihove zahtjeve i inicijative. Naravno, uvijek snagom argumenata, a ne argumentima snage jer mi probleme rješavamo institucionalno, a ne jezikom ulice,‘ zaključio je Ranogajec.

Čestitao je svim novim majstorima i majstoricama koji su položili majstorski ispit u proteklih godinu dana. Od 1996. godine do danas, majstorsku diplomu svojim radom i znanjem dobilo je 23.527 obrtnica i obrtnika, a ispit o stručnoj osposobljenosti položilo je 24.187 osoba. U ime novih majstora diplomu su simbolično preuzele Ivana Babić i Mirna Džaja Lozo, sestre, obje doktorice medicine, specijaliste oftamologije i optometrije. Obje su položile Majstorski ispit za Očnog optičara.

Posebne čestitke bile su upućene laureatima koji su dobili najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore: plakete ‘Zlatne ruke’ s pisanim priznanjem te statue ‘Zlatne ruke’ s poveljom.

‘Poštovane dobitnice i dobitnici naših najviših priznanja, hvala vam na doprinosu u očuvanju i boljitku obrtništva. Ove su nagrade zasluženo u vašim rukama. Od srca vam čestitam,’ rekao je Ranogajec.

Ministarstvo nadležno za obrt, tradicionalno je, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručilo nagrade ‘Šegrt Hlapić’, najboljem učeniku, Antonelu Horvatu, učeniku trećeg razreda Srednje škole ‘Ivan Seljanec’ Križevci; strukovnoj školi, Strukovna škola Đurđevac i mentoru Daliboru Čermaku, vlasniku obrta ‘Elektroradionica’ iz Bjelovara).

Svečanosti povodom Dana Hrvatske obrtničke komore bili su nazočni Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović.

‘Kao Predsjednik računam na vas u vremenima koja su pred nama. Diverzificirane, održive, konkurentne, inovativne i zelene ekonomije ne mogu uspjeti bez vas,’ izjavio je predsjednik Milanović.

Vlada Republike Hrvatske će i dalje čvrsto stajati uz vas te kao i do sada biti zajedno u svim izazovima koje se nalaze pred nama. Premostit ćemo ih i nastaviti prema našim zajedničkim ciljevima, a to su rast i razvoj hrvatskog obrtništva i poduzetništva, olakšanje poslovanja i povećanje konkurentnosti cijelog hrvatskog gospodarstva. Sve ovo u konačnici snaži Hrvatsku i hrvatske obitelji,’ izjavio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Davor Filipović.

‘Još jednom vam se zahvaljujem na iznimnom doprinosu za razvoj naše zemlje. U mnogo čemu ste ono najbolje što Hrvatska nudi, pokretači dobrih stvari i nositelji dobrih vremena. Svojom ste žrtvom i znanjem radeći u tišini očuvali ne samo naše gospodarstvo nego hrvatsku tradiciju i hrvatski nacionalni identitet. Vi hrvatski obrtnici njezin ste ponosni dio,‘ zaključio je Filipović.

Plaketu ‘Zlatne ruke’ s pisanim priznanjem dobilo je 7 obrtnika:

JURICA ANTUNOVIĆ / vlasnik obrta za proizvodnju i ugradnju proizvoda od metala, ‘ANTUNOVIĆ’ iz Čepina;

VILIM BUJEVIĆ / vlasnika obrta za fotografske usluge, snimanje video materijala i trgovinu, ‘FOTO STUDIO V’ iz Splita;

GORAN GRGIĆ / vlasnik fotografskog obrta ‘STUDIO KOBRA’ iz Garešnice;

BOŽO JANKOVIĆ / vlasnik obrta ‘MLIN I PEKARNICA JANKOVIĆ’ iz Brodskog Stupnika;

DAVOR LEPKA / vlasnik Frizerskog salona ‘LEPKA’ iz Pakraca;

VALENT PUKŠEC / vlasnik obrta Bravarija, površinska obrada metala i trgovina ‘PRIGORJE’ iz Sesveta;

IGOR VOJNOVIĆ / vlasnik proizvodno trgovačkog obrta ‘SYRINX’.

Statuom ‘Zlatne ruke’ s poveljom nagrađeno je 7 obrtnika:

IVAN ĆIBARIĆ / vlasnik obrta ‘CHIBO’ trgovina i usluge iz Ivanca;

MIHO HENDIĆ / vlasnik servisa ‘MEŠTAR HENDIĆ’ iz Dubrovnika;

VIŠNJA LOPARIĆ / vlasnica obrta ‘FRIZERSKA RADNJA ZA ŽENE I MUŠKARCE’ iz Lobora;

MLADEN MALTA / vlasnik trgovačkog obrta ‘MALTA’ iz Zadra;

ALEKSANDRA OPAROV / vlasnica frizerskog salona ‘ALEKSANDRA’ iz Rijeke;

GABRIJELA MARIJA PATAČKO / vlasnica frizerskog obrta ‘GABI’ iz Bjelovara;

MARIJA SUBOTA / vlasnica trgovine na malo obućom i tekstilom ‘STIL’ iz Zagreba.

Dobitnica najvišeg priznanja Hrvatske obrtničke komore, Statue ZLATNE RUKE s poveljom, riječka je obrtnica, frizerka Aleksandra Oparov

Dobitnica najvišeg priznanja Hrvatske obrtničke komore, Statue ZLATNE RUKE s poveljom, riječka je obrtnica, frizerka Aleksandra Oparov koja je već u 22. godini otvorila vlastiti obrt koji od tada neprekidno radi. Redovito se usavršavala u Londonu te 1989. godine završila poznatu Sanrizz školu u Cambridge-u, kao i školu svečanih frizura kod Patrick Camerona u Londonu. Sudjeluje i radi na modnim događanjima kao službeni frizer Fashion Newsa, radi frizure za mnoga reklamna snimanja, samostalno vodi priloge o kosi unutar brojnih emisija na radio Rijeci te postaje službeni frizerski salon studija HRT u Rijeci. Aleksandra je surađivala s grupom Putokazi te osmislila image grupe E.N.I. za odlazak na Euroviziju u Dublin 1997. Surađujući sa tvrkom Loreal okušala se u prezentacijskim i edukacijskim vodama, a kao vođa sve većeg tima ljudi shvatila je da su joj potrebna dodatna znanja te upisuje edukaciju za Management trenera i završava Master level NLP metode. Od 2012. godine predsjednica je komisije za majstorske ispite u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije. Drži poslovna predavanja za frizere na regionalnom nivou u sklopu Hairstyle News festivala. Kao mentor budućim frizerima radi od otvaranja salona, te je tijekom ovih 35 godina rada dala kadar zavidnog nivoa znanja na tržište rada. Kontinuirano se usavršava i dalje, svakodnevno radi u salonu i…ne razmišlja o mirovini.

udruženje obrtnika rijeka
Foto: Udruženje obrtnika Rijeka

Predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, Darko Sertić, ne krije ponos te kaže: “Najviše priznanje Statua „Zlatne ruke“ s poveljom Hrvatske obrtničke komore tradicionalno se dodjeljuje obrtnicama i obrtnicima kao priznanje za životno djelo i izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Sretan sam što je najviše priznanje Hrvatske obrtničke komore dobila dugogodišnja riječka obrtnica, Aleksandra Oparov, koja je uistinu primjer vrijedne obrtnice s 32-godišnjom stažom u frizerskoj struci.“

Dobitnica priznanja, Aleksandra Oparov, nije krila sreću i zadovoljstvo te kaže: „Mi obrtnici svoj posao živimo i danju i noću, on nam je ljubav, egzistencija i hobi istovremeno. Ne postoji granica između poslovnog i privatnog života, jedno se drugim prožima i isprepliće. Stoga, dobiti nagradu Zlatne ruke, za doprinos struci i obrtništvu nije samo priznanje za rad i trud, već je to i nagrada za život u cjelini. Hvala svima koji su moj trud i rad prepoznali i nagradili.“

L.B.

Komentari