Vinari diljem Europe pretvaraju neprodano vino u dezinficijens

21

Francuski vinari trebali bi neprodano vino pretvoriti u dezinficijens i etanol kako bi napravili mjesta za ovogodišnju proizvodnju, objavila je zemljoradnička agencija. Vladina agencija FranceAgriMer rekla je da je za destilaciju destilata potrebno oko 3 milijuna hektolitara zbog manje prodaje tijekom koronavirusne krize. Vinari su pogođeni zatvaranjem barova i restorana u Francuskoj i inozemstvu. Izvoz u SAD, koji se prepolovio nakon što je Trumpova administracija prošlog listopada uvela kaznene 25-postotne carine, dodatno je pala nakon izbijanja Covid-19.

Iz FranceAgriMer izvještavaju da je od petka 33 destilerija ovlašteno za prikupljanje 2 m hektolitara neprodanog vina kako bi ga pretvorila u etanol ili hidroalkoholni gel kako bi se oslobodila mjesta u podrumima vinograda za ovogodišnju proizvodnju. Izuzetnu mjeru odobrio je Bruxelles, a EU će financirati destilaciju, dodala je agencija. Vinari imaju rok do 19. lipnja da se prijave za shemu i navedu koliko vina žele transformirati. Platit će im se 78 eura hektolitra za apelacijsko vino vezano za određenu regiju i 58 eura za apelaciju.

Alkohol proizveden postupkom destilacije koristit će farmaceutska i kozmetička industrija te za proizvodnju gela za dezinfekciju ruku. Didier Josso, šef vinske podružnice FranceAgriMer, rekao je: “Destilirano vino se ni u kojem slučaju neće koristiti za proizvodnju alkoholnih pića. Vjerojatno će biti potrebne i zalihe etanola, ali količina će biti manje značajna nego za vino.”

Oko 500 burgundskih vinara doniralo je 3.000 boca, od kojih je trećina granata ili premijera, kako bi se prodale na aukciji u znak potpore bolničkom osoblju. Prva aukcija održat će se 13. lipnja, a grandovi će se naći na aukciji 22. lipnja. Burgundski vinari kažu da imaju manje zaliha od svojih kolega u Bordeauxu, ali mnogi su imali samo jednu punu berbu grožđa u posljednje četiri godine. Njihove loze oštećene su od tuče 2016., mraza 2017. i mraza i suše 2019. godine. Područje Champagne posebno je pogođeno krizom koronavirusa, zabilježivši pad prodaje do 64% tijekom karantene u usporedbi s prošlom godinom.

I talijanski vinari također su spremni pretvoriti svoj proizvod u gel za dezinficiranje ruku. U svibnju je poljoprivredni savez Confagricoltura zatražio od vlade odobrenje i financiranje. Udruga ima za cilj prikupiti između 1,5 i 2 metra hektolitara neprodanog vina i pretvoriti ga u sredstvo za pranje i dezinfekciju ruku. Za taj postupak je potrebna ministarska uredba, za koju se Confagricoltura nada da će biti spremna do kraja ovog mjeseca. Ako se vino skladišteno u podrumima ne koristi, sektor se suočava s izazovom pronalaska prostora za vino proizvedeno nakon berbe ove jeseni.

U Španjolskoj tvrtka González-Byass proizvodi 5000 litara dezinficijensa za ruke za bolnice, domove za njegu i centre Crvenog križa.

Izvor: The Guardian

Komentari