[VIDEO] Pogledajte film “Grad Rab – Srednjovjekovna baština”, pobjednika posebne konkurencije Venecijanskog festivala

Film Primorsko-goranske županije o danu grada Raba dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.

208

U posebnom dijelu programa ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, film Primorsko-goranske županije o danu grada Raba dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.
Film je snimljen u okviru projekta ArTVision+ na kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner uz podršku još 6 partnera – Turistička zajednica Kvarnera, Galerija umjetnina iz Splita, Fondacija Pino Pascali- Muzej suvremene umjetnosti iz Italije, Agencija za promociju Puglia , Sveučilište Ca Foscari iz Venecije i Regija Veneto. Projekt je financiran iz EU programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020, ukupne vrijednosti 1.006.360,00 EUR.

rab

Ideja projekta ArTVision+ temelji se na konceptu promocije zajedničkog turističkog proizvoda. Turistička promocija obično je usmjerena na poznatije ili veće destinacije te se javlja potreba za kvalitetnom promocijom manje poznatih destinacija kroz prizmu kulture. Ovim projektom uključit će se i manje poznate destinacije, predstavila kulturna baština turistima i ostvarila kvalitetna suradnja među umjetnicima i organizatorima turističke ponude. Promotivnom kampanjom i kvalitetno osmišljenim zajedničkim turističkim proizvodom potaknut će se korištenje kulture u turističke svrhe, čime će se ujedno kultura baština pojedinih područja oživjeti i sačuvati od zaborava.

U sklopu projekta su se izradila i 9 videa na području Primorsko-goranske županije s kojima su te destinacije prikazane kroz prizmu kulture i prirodne baštine. Videa su snimana u Lubenicama o Muzeju ovčarstva, u Vrbniku i Baški s temom putovima glagoljice, o Mitskoj stazi – Trebišća – Perun u Moščenicama, o srednjovjekovnoj baštini otoka Raba, o kaštelu Trsat u Rijeci, na Velom Lošinju o morskoj i podmorskoj baštini, Vražji prolaz- Zeleni vir kod Skrada, o šumi Tramuntana na otoku Cresu te o Dvoglasju tijesnih intervala.

Između 9 kratkih filmova koji su snimljeni u PGŽ, publika je izabrala da video „Grad Rab – Srednjovjekovna baština“ predstavlja PGŽ u posebnom dijelu programa na 76. Venecijanskom filmskom festivalu , najstarijem filmskom festivalu.

Autori nagrađenog videa su Josip Lukić i Sebastian Pervan koji su uz pomoć Luke Perčinića iz Udruge rabskih samostreličara snimili video koji prikazuje srednjovjekovne znamenitosti Raba, rapske samostreličare, stari grad opasan zidinama te uz crkve i palače možda najupečatljivija su četiri romanička zvonika, „kvartet“ koji stvara karakterističnu i prepoznatljivu vizuru grada Raba.

Komentari