Venecija se dosjetila – s ulaznicama u grad lakše ću pokrivati troškove održavanja

86

Venecija će od idućeg ljeta svim turistima i posjetiteljima naplaćivati ulaznice u grad, kako bi time lakše pokrili velike troškove održavanja ovog drevnog grada prepunog palača i vrijednih građevina. Za očekivati je da će se ovim potezom ograničiti masovni turizam, naročito dolazak turista na jedan dan koji ne plaćaju turističku taksu, kao i onih s otprilike 600 kruzera koliko ih godišnje pristane u Veneciji.

Uvođenje ulaznica moglo bi utjecati na smanjenje broja turista, što bi se negativno odrazilo na ukupan promet od turizma i smanjilo prihode brojnih restorana, kafića i dućana, ali gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro smatra kako je uvođenje ulaznica ipak najbolje rješenje za sve. S njim se slažu i brojni građani Venecije, jer novaca nema dovoljno, a život u Veneciji postao je preskup s obzirom na to da su njeni stanovnici godinama pokrivali troškove održavanja sigurnosti i čišćenja povijesnog centra grada.

I do sada se u Veneciji plaćala boravišna taksa u iznosu od 8$ po noćenju, a za nju se koristio termin „donacija za kulturu“. Tako da su glavni izvor za naplatu ovih ulaznica i stjecanje novog budgeta za održavanje grada posjetitelji koji u Veneciji borave manje od 24 sata, a koji znatno remete ravnotežu života grada i njegovu održivost turizma.

Cijena ulaznice bila bi od 2,5 do 10 eura, ovisno o sezoni, a naplaćivat će se od svih, što u brojkama iznosi 30 milijuna ljudi na godinu. Prema prvim izračunima gradskih vlasti moglo bi se tako prikupiti oko 50 milijuna eura godišnje.

Iz gradske uprave poručuju da su zahvalni svima koji će ubuduće na taj način pomagati da se Venecija sačuva i ostane čista te ujedno omogućiti Venecijancima da udobnije žive. Mnogi od stanovnika odselili su u okolne gradove, a veliki broj njih ne slaže se sa sve većim prilivom turizma i masovnošću koja remeti mnoge stvari u gradu. Održivost turizma podrazumijeva upravo ravnotežu između zatečenog stanja i lokalne zajednice u odnosu na turiste koji dolaze i ne bi trebali remetiti vrijednosti zbog kojih su i došli. A u ovom slučaju, putem dodatnih sredstava i kupnjom ulaznice omogućit će Veneciji da i dalje ostane privlačna ljepotica, jedinstvena na svijetu.

Hoće li primjer Venecije slijediti i drugi gradovi koji su meta sve većeg broja turista i njihovih masovnih dolazaka, vrijeme će pokazati. Ali ne bi bilo čudno da s vremenom isto pravilo uvedu i neke ostale slavne svjetske turističke destinacije, a možda i hrvatske poput Dubrovnika, Trogira ili Motovuna. Sve veća masovnost turizma i mobilnost putnika diljem svijeta, velika ponuda i atraktivni programi, često izuzetno pogodne cijene, ali i mogućnost da zahvaljujući suvremenim komunikacijama veliki broj njih dok putuje i radi, iz godine u godinu ovu industrijsku granu čini sve jačom i postavlja se pitanje gdje je uopće kraj ekspanziji turizma.

Komentari