Veliki povijesni trenutak: Air Indija završio najduži komercijalni let samo sa ženskom posadom

24

Letačka posada koja se sastoji isključivo od žena iz Indije završila je najduži komercijalni let koji je ikad izvela indijska nacionalna zrakoplovna kompanija. Polijećući u Bengaluruu u Indiji, let je trajao 17 sati te završio u San Franciscu u Sjedinjenim Američkim Državama, a izveden je u Boeingu 777. Vjeruje se da je ruta kojom je let prešao Sjeverni pol uštedjela preko 10 metričkih tona goriva.

Ukupno je prijeđeno 8.600 milja. Kokpit su činile kapetanice Zoya Aggarwal, Akansha Sonaware, Thanmei Papagari i Shivani Manhas, sve iskusne pilotkinje. Povijesno gledano, zrakoplovna industrija i komercijalna zračna putovanja bila su područje kojim dominiraju muškarci, gdje je ženama bilo teško ući, dijelom i zbog društvenih predrasuda. Ovaj bi let, međutim, mogao razbiti kalup i potaknuti više mladih žena da razmisle o tome da postanu pilotkinje, činjenice koje je posada ovog povijesnog leta bila više nego svjesna.

Kapetanica Zoya Aggarwal rekla je novinarima: “Mi smo indijske kćeri kojima je dana prilika da izvedu ovaj povijesni let.” Dok je kapetanica Thanmei Papagari dodao: “Ovaj let stvorit će više prilika za žene. Smanjuje se ideja da se zrakoplovstvo doživljava kao polje kojim dominiraju muškarci. Smatraju nas pilotom, nema razlike.” Kapetanica Aggarwal također je govorila o tome kako joj je bilo teško kao ženi koja je ušla u polje leta kad se prije 10 godina prvi put kvalificirala za pilota. Rekla je: “Nakon završetka fakulteta jako sam dugo bila bez posla, jer nije bilo posla za žene pilote. Učila sam mlade studente koji su bili htjeli postati nadobudni piloti. Kad sam u početku rekla roditeljima, sjećam se suza u maminim očima, jer sam očekivala se da neću “hodati u sjeni muškaraca” prema društvu. Ali rekla sam roditeljima da je to ono što želim raditi i otrgnuti se od normi.”

Čak i danas u svijetu je samo 5% pilota žena, ali u isto vrijeme žene čine 80% svih stjuardesa. Indija se, međutim, ne slaže s ovim trendom, gdje su 12% pilota žene, što je najveći postotak na svijetu. U Sjedinjenim Američkim Državama 7% pilota su žene, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu taj broj 6%.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari