Važan i tražen posao na televizijama i novinarskim redakcijama, isprva je bio „ženski“ posao – znate li što je provjerivač informacija?

14

Kad su poslovi u pitanju, istina je nužna prvenstveno na dvama radnim mjestima: prvo je na sudu, a onda u novinarskoj redakciji. Pouzdanost informacija koje novinar prenosi od isključive je važnosti za njegov zanat. Danas, u mnoštvu informacija, istina se često zavuče pod okrilje laži. Stoga se razvila potreba za novim radnim mjestom u novinarskim, televizijskim i radijskim redakcijama. Fact checker ili u slobodnom prijevodu provjerivač informacija osoba je koja će izvući svaku laž i usmjeriti vijest prema istini.

Slično kao i detektiv, fact checker zadužen je za provjeru, odnosno otkrivanje lažnih informacija. Zadaci provjerivača informacija su detektiranje moguće pogreške koje informacija sadrži, kao i provjeravanje točnosti imena i povijesnih datuma.

Za ovaj posao dovoljan stupanj obrazovanja je sveučilišni prvostupnik. Međutim stupanj obrazovanja u ovome poslu nije od tolike važnosti od kolike su sposobnosti koje osoba posjeduje. Fack checker treba imati razvijane komunikacijske vještine kako bi izvukao iz sugovornika ono što on zaista misli i tako provjerio točnost njegove prethodne izjave, koja bi mogla biti unaprijed isplanirana, a time i netočna. Još je potrebno imati i matematičke i informatičke sposobnosti te oko za detalje.

Fact checking je na neki način u opisu posla novinara, no još 1920-ih pojavili su se profesionalni fact checkeri kao radna mjesta odvojena od novinara. Taj su posao obavljale ponajprije žene, fact checking smatrao se „ženskim“ poslom. Jedna od prvih fact checkerica bila je Nancy Ford.

novinarski ured 20-ih

To je radno mjesto aktivno u američkim redakcijama, dok u Hrvatskoj ne postoji kao zasebno radno mjesto. Često se poistovjećuje s bliskim poslom editora, tj. uređivača teksta, što je slično lektorima. No pravi fact checkeri imaju veći angažman jer ovise o svakoj vijesti koja izađe. Stoga njihovo radno vrijeme traje od ponedjeljka do nedjelje.

Komentari