Uzgojena koža čiji je glavni sastojak kolagen mogla bi značiti revoluciju u modnoj industriji

151

Bio-koža, materijal nastao u start-upu Modern Meadow mogao bi značiti revoluciju u modnoj industriji, ali i spas životinjskom svijetu.

Materijal zaštićen pod brandom „Zoa“, biološki je sličan koži, a nastao je nizom procesa. Iz stanica kvasca proizvodi se kolagen, protein koji se nalazi u koži životinja i zapravo je ključni sastojak  stvorenog materijala. U daljnjem procesu kolagen se oblikuje u vlaknasti materijal, koji se, kao i prava koža, boja u tamniju boju.

„Zoa materijali mogu imati različitu težinu i jedinstvenu teksturu“, objasnio je Andras Forgacs, suosnivač Modern Meadowa za CNN.


Forgacs napominje kako im nije namjera zamijeniti tradicionalnu kožu, već stvoriti posve novi materijal koji ne iscrpljuje prirodne resurse. Ističe da je Zoa bolja od drugih zamjenskih materijala za kožu jer je napravljena od kolagena, od kojega je napravljena i tradicionalna koža.

 

I prije pokretanja Modern Meadowa Forgacs je s ocem znanstvenikom 2007. godine osnovao kompaniju Organovo koja je pomoću 3D printera  proizvodila ljudska tkiva za potrebe medicinskih istraživanja.

 

Preseljenjem u Kinu Forgacs  je svjedočio svim posljedicama ekonomskog rasta za okoliš. Usto, kompanije koje se bave izradom proizvoda od kože zanimalo je može li im uzgojiti materijal potreban za proizvodnju. Otuda ideja za pokretanjem Modern Meadowa 2011. godine.  Odličnu ideju pratila je financijska injekcija od oko 54 milijuna kuna od investitora uglavnom iz Singapura i Hong Konga te ostatka tržišta Azije.

Sjedište Modern Meadow je u New Yorku, dok se dizajnerski studio nalazi se u Brooklynu.

http://www.modernmeadow.com/about-us/

 

 

 

Komentari