Utrecht uskoro uvodi temeljni dohodak

Pročelnik za rad i primanja Victor Everhardt želi vidjeti bi li nešto poput temeljnog dohotka funkcioniralo u praksi. Uvjeren je da sve treba počivati na povjerenju.

196

Temeljni dohodak mnogi smatraju današnjim dosegom civilizacije, koji bi išao uvelike u korist onima koji nemaju druga primanja. Sva socijalna davanja i doplatci imaju iza sebe stroge kontrole, čitavu šumu pravila i propisa, u kojima se znaju izgubiti i državni službenici. To je tako postavljen zbog mogućih zloupotreba, iako podaci pokazuju kako u Nizozemskoj manje od 1,5% korisnika zloupotrebljava sustav. Temeljni dohodak olakšao bi situaciju svima tako što bi zamijenio sva druga davanja.

Prije nego se upuste u eksperiment, prvo će se u suradnji sa Sveučilištem u Utrechtu provesti istraživanje među korisnicima različitih socijalnih davanja. Podijelit će ih na nekoliko skupina: jedni će nastaviti dobijati sadašnje iznose, drugi će dobijati temeljni dohodak uz određena pravila, dok će treći dobijati isti bez pravila. Na taj će način promatrati ponašanje ljudi i vidjeti hoće li netko pasivno sjediti kod kuće ili ipak na određen način iskoristiti to za osobni razvoj i doprinos društvu na neki način.

Krajem ovog mjeseca predstavnici Utrechta i stručnjaci sjest će na sastanak s kolegama iz Nijmegena, Wageningena, Tilburga i Groningena, koji su izrazili želju krenuti u sličnom smjeru. Nakon što stave glave na kup i razmotre mogu li kroz ovaj projekt ojačati postojeće veze, u drugoj polovici godine bi krenuli zajedno s eksperimentom.

Gradovi u Nizozemskoj mogu krenuti u ovakve projekte neovisno od državne vlasti zahvaljujući inicijativi za lokalnu demokraciju Agenda Town, koja gradovima i općinama ostavlja prostora za eksperimentiranje povrh postojećih zakona i regulacija.

Komentari