U Veneciju samo uz plaćanje – od iduće godine turisti plaćaju ulaz u grad!

28
Photo by Chait Goli from Pexels

Turisti koji žele ući u Veneciju morat će od 1. srpnja iduće godine za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava. Mjera koja će se primjenjivati na jednodnevne izletnike i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njezina primjena bila odgođena zbog tehničkih poteškoća.

Cijena pristojbe će porasti na 6 do 8 eura tijekom vrhunca sezone.

Načini plaćanja još se uvijek razrađuju. Oni koji se u grad pokušaju ‘prošvercati’ suočit će se s globama od 100 do 450 eura.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njezin najveći izvor prihoda. Smatra ga se glavnim krivcem za porast cijena nekretnina i pad broja stanovnika. Po podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82 tisuće, nego što ima stanovnika. A njihov je broj sa 100.000 sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća pao na 53 tisuće danas.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro smatra da bi venecijska shema naplate mogla biti model za ostale europske gradove koji muku muče s masovnim turizmom. Tako se vlasti nadaju smanjiti broj turista koji dolaze u grad na vodi svake godine te financirati čišćenje smeća koje turisti ondje ostave.

“Uvjeren sam da su ovakve mjere samo početak suzbijanja masovnog turizma”, kazao je.

Komentari