Šefovi u švedskim firmama zaključili su da su njihovi zaposlenici produktivniji i sretniji ako rade šest sati dnevno. Dva tehnološka start upa pokazala su da se razine energije znantno povećavaju ako se radno vrijeme skrati za dva sata, piše Telegram.hr

Direktor start up kompanije Filimindus iz Stockholma, gospodin Feldt kaže da je teško je ostati fokusiran na posao svih osam sati. Osmosatni radni dan nije toliko učinkovit koliko se smatra. Da bi radni dan učinili lakšim kombinirali su različite radne zadatke i odmore. Istovremeno teško je organizirati privatni život izvan posla. Svi želimo provesti više vremena sa obiteljima, želimo učiti nove stvari i vježbati više.

Firma Filimindus prešla je na šestosatno radno vrijeme i osnivač, gospodin Feldt kaže da je ta promjena dala zaposlenicima više snage. On ima dojam da se zaposlenici sada intenzivnije fokusiraju na posao koji moraju obaviti i još im ostaje energije kada napuste radna mjesta.

Tehnološka start up kompanija Brath je prije tri godine skratila radno vrijeme i kažu da im je to jedna od najvećih prednosti koja im pomaže u zapošljavanju i zadržavanju ljudi. Jednom kada vam postane normalno da imate vremena za obitelj, da otiđete po dijete iz škole, trčite ili jednostavno kuhate kod kuće, ne želite to izgubiti. Kompanija tvrdi da brine o ljudima koji za nju rade i ne samo kraćim radnim vremenom i da je to dobar razlog da ostanu kod njih.

I švedski javni sektor skratio je radne sate, medicinske sestre u staračkim domovima kojima je vlasnik država, počele su raditi šest sati za istu plaću. Filimindus nije uočio nedostatke kraćeg radnog dana i tvrde da su jednako produktivni kao prije. Kažu da ima situacija u kojima nekoga trebaju, a taj je već otišao iz ureda, ali to se događa i kod osmosatnog radnog vremena.

Ostatak teksta pročitajte na: Telegram.hr