Prva zemlja koja se upustila u tzv. eksperiment “temeljnog prihoda” od početka godine je Finska. Naime, 2000 nezaposlenih primati će plaću temeljnu od 560 eura s kojom nisu pozvani nikakvi uvjeti.

Primarni cilj eksperimenta promocija zapošljavanja, ali i saznati kako se ovaj čin odražava na ponašanje građana, a plaću će dijeliti finska služba za socijalnu skrb, poznatija kao Kela.

No, zahvaljujući zastrašujuće visokim troškovima života i prosječnoj plaći koja je oko 3400 eura, to nipošto ne znači da od toga netko može lagodno živjeti.

Ali to nije niti smisao takvog temeljnog prihoda, objašnjava Marjukka Turunen koja je na čelu pravnog odjela Kele: “Mislimo da bi to mogao biti odličan poticaj da ljudi prihvate barem male poslove na određeno vrijeme.” Do sada su i nezaposleni vrlo nerado prihvaćali takve poslove jer su se bojali da će tako biti gurnuti na dno ljestvice ako se pojavi “pravi” posao, a onda je tu bio i problem poreza. Jer ako se taj prihod zbroji s pomoći koju primaju, ponekad je ispadalo da im je u džepu ostajalo manje nego da uopće ne rade.

U ovom konceptu je to drugačije: na taj temeljni prihod se ne plaća porez, čak i ako nađu posao i zarade nešto povrh toga. “To će im dati financijsku sigurnost. Mogu računati s tim da će im taj novac stići na vrijeme. Što će učiniti s njim, to je njihova stvar”, objašnjava pravnica socijalne službe.

Sudionici ovog eksperimenta bit će izabrani slučajnim postupkom među svim osobama između 25 i 58 godina koji su u Finskoj još u studenom 2016. primali pomoć za nezaposlene. Izabrane osobe su obaviještene tek 31. prosinca i nisu mogle odbiti sudjelovanje u tom eksperimentu.