U dvorištu svoje kuće iskopao ukradeni sef: više od 300 tisuća kuna vratio vlasnicima!

320
Sef je sadržavao novčanice i dragocjeni nakit

Godinama je hrđavna metalna kutija ležala zapetljana u otrovni bršljan i među stablima u stražnjem dvorištu obiteljske kuće na Staten Islandu. Domaćini su mislili da je riječ o električnoj kutiji.

No prošli su mjesec bili zadivljeni otkrićem – kutija je zapravo bila zaključani sef koji je sadržavao ukradeni novac i dragulje nestale u krađi 2011. godine, a vrijedne od 52.000 dolara, prenosi The New York Times.

“To je poput dječačkog sna da pronađete blago”, rekao je vlasnik kuće Matthew Emanuel koji je pronašao vlasnike sefova i vratio im novac i dragulje. Gospodin Emanuel i njegova obitelj preselili su se u kuću u četvrti Todt Hill prije otprilike četiri godine. S kauča u svojoj obiteljskoj sobi mogli su vidjeti metalnu kutiju na rubu dvorišta, ali nisu joj posvetili puno pažnje. “Bila je to samo zahrđala kutija iza stabala”, rekao je.

U proljeće, nakon što im je zimska oluja uništila stabla u dvorištu, gospodin Emanuel pozvao je vrtlara koji se specijalizirao za egzotične biljke kako bi im pomogao posaditi bambus u dvorištu zbog dodatne privatnosti.

Kad se vrlar prvi put približio dvorištu gospodina Emanuela, zastao je pred metalnom kutijom, otprilike 2,5 metra širine i dubine 1,5 metara, prekrivene s nekoliko centimetara zemlje. “Nikad ne znaš što je pod zemljom”, rekao je vrtlar Robert Foley i upitao gospodina Emanuela što je u kutiji.

Gospodin Foley rekao je da ne zna, pa su je pobliže pregledali i ustanovili da nije riječ o kutiji s električnim instalacijama kao što su pretpostavljali. Iskopali su je iz zemlje, okrenuli i vidjeli brojčanik te zaključili da se radi o zaključanom sefu. Kad su ga otvorili, ostali su šojirani.

“Prva stvar koju smo vidjeli bile su hrpe novčanica, mokre i zalijepljene”, rekao je gospodin Foley.

Unutar je bila i mala torba puna zlata, dijamantno prstenje, naušnice i drugi nakit. “Bilo je to nevjerojatno”, rekao je gospodin Emanuel.

Gospodin Emanuel je rekao da nije pozvao policiju, ali je otkrio adresu na sefu. Adresu je pretražio on-line i povezao je sa starijim susjedima pored čije je kuće prolazio kada je šetao sa psom. G. Emanuel je 30. travnja pokucao na njihova vrata. “Imam čudno pitanje za vas”, rekao je. “Jeste li ikad bili opljačkani?”

Gospodin Emanuel, koji je odbio dati ime svojih susjeda, rekao je da je par potvrdio da je – bili su opljačani 2011. godine kada je tzv. Ninja Burglar harao po susjedstvu.

“Pa, mislim da imam vaše stvari”, rekao im je gospodin Emanuel. Kada im je pokazao sef i njegov sadržaj, ostali su zapanjeni.

Otkriće je opet potaknulo istragu staru više od desetljeća kada je maskirani lopov, koji je postao poznat kao Ninja Burglar, krao u Todt Hillu i ostalim četvrtima.

Pravo ime mu je Robert Costanzo, on je osuđen silovatelj, a uhićen je 2016. godine kada je priznao istražiteljima da je bio odgovoran za više od 100 provala u kojima je ukrao više od 4 milijuna dolara imovine, priopćila je policija.

Dužnosnici su rekli da je Costanzo bio aktivan oko deset godina do 2015. godine, no u mnogim slučajevima za koje je bio osumnjičen, nastupila je zastara, stoga je optužen za samo tri slučaja provale i osuđen na 22 godine zatvora.

Ipak, velika je vjerojatnost da je i ovaj sef ukrao upravo on, i to 2011. godine. U njemu je, kako su prijavili vlasnici nakon krađe, bilo 40.000 dolara u novcu i 12.000 dolara vrijedan nakit.

Gospodin Emanuel rekao je da su ga zvali novinari diljem svijeta otkad je o njegovom otkriću izvijestio The Staten Island Advance, a potom su ga kontaktirale i televizijske kuće. Svi su ga pitali zašto je vratio novac i dragulje.

“Zato što sam znao čiji su“,rekao je. “Kad sam ga tek pronašao i nisam znao čiji je sef, imao sam namjeru zadržati ga. Ali kada sam uspio saznati čiji je, odlučio sam ga vratiti. Nisam mogao šetati pokraj njihove kuće i živjeti sa sobom znajući da imam njihov novac i nakit”, zaključio je.

Komentari