Trebaju li se iznajmljivači u turizmu tretirati kao poduzetnici

Ministarstvo financija u zadnje je vrijeme zaokupljeno razmatranjem prijedloga novog modela po kojemu će se oporezivati iznajmljivači

86
apartmani

Nije tajna kako su iznajmljivači turističkog smještaja pod puno manjim opterećenjem nego poduzetnici. Za poslovanje u turizmu iznajmljivači imaju mogućnost biti u sustavu paušalnog plaćanja poreza što svakako većina smještajnih objekata i koristi.

Radi se o malim iznajmljivačima kojima paušalni porez iznosi do maksimalno 300 kuna godišnje po krevetu. Ministarstvo financija u zadnje je vrijeme zaokupljeno razmatranjem prijedloga novog modela po kojemu će se oporezivati iznajmljivači.

Do novog modela dovela je činjenica kako neki paušalci plaćaju tek 2% poreza na prihode koji se ostvare. Takav obračun poreza nije pravedan prema ostalim poduzetnicima. Razmatra se nekoliko tipova modela koji bi regulirali takvu nepravednost.

Argument za primjenu novog modela također se odnosi na potrebu revidiranja starog, koji je vjerovali ili ne usvojen još 2004. godine. Tada je bilo riječ o pretpostavci kako se po jednom krevetu zarađuje tek 35 noćenja od 100 kuna, što bi značilo da bi godišnje takav tip iznajmljivanja pružio vlasnicima prihode od 3.500 kuna po krevetu. Naravno razlika je gdje ostvarujete prihode, u Gorskom kotaru ili Hvaru, a paušal se po tom pitanju razlikuje samo za 150 kuna godišnje.

Napomenimo i kako je stari model naplaćivanja poreza bio neka vrsta poticaja iznajmljivačima u turizmu da svoje prihode prijave i da se koncept male djelatnosti koja popunjava kućni budžet, u Hrvatskoj poznat i kao „fuš“, izvuče iz sive ekonomije.

Komentari