Tišom glazbom u kafićima do spječavanja širenja zaraze koronavirusom

22

Nacionalni stožer civilne zaštite uskoro bi mogao uvesti novu mjeru. Nova mjera obuhvaćala bi tišu glazbu u kafićima kako bi se smanjilo širenje koronavirusa. Nacionalni stožer tako kreće u razgovore s predstavnicima ugostitelja kako bi se dogovorilo smanjenje buke u ugostiteljskim objektima. Smanjenje decibela snizilo bi ton razgovora posjetitelja što ovisi o tome koliko se koronavirus širi. Podsjetimo i na naš članak gdje smo nedavno pisali o tome kako se govorom, a posebice glasnim govorom može širiti koronavirus.

Dodatan razlog za uvođenje ove mjere je taj što će s dolaskom hladnog vremena broj posjetitelja u zatvorenim prostorima kafića zasigurno narasti. S obzirom da se virus širi kapljično i aerosolom, glasan govor pogoduje širenju virusa. Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. Međutim, gotovo je sigurno da je glazba u kafićima ponekad i puno glasnija. Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme, prenosi Jutarnji list.

Ova razmišljanja podupiru i znanstvena istraživanja s kalifornijskog sveučilišta, gdje smanjenje glasnoće za 6 decibela ima isti učinak na sprječavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šaptanja i vike, odašilje 50 puta više čestica. Naime, šaptanje stvara buku od 35 decibela, običan razgovor od 65, glasan govor 75, a vikanje 100 decibela, što je 30 više od buke koju stvara gradski promet. Inače, buka od 100 decibela najviše je dopuštena u noćnim klubovima po hrvatskim zakonima, prenosi Jutarnji list.

Komentari