Stigla nova pravila za plaćanje karticama! Evo što morate znati.

1220

Početkom 2018. stupila je na snagu europska Direktiva o platnim uslugama (PSD2) koja je naznačila eru ‘otvorenog bankarstva’. Nova europska pravila traže od banaka da drugim tvrtkama dopuste pristup svojim podacima na standardiziran i siguran način.

Po novome, ako koristite kreditnu karticu, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morat ćete potvrđivati PIN-om, a ne potpisom, kao do sada. Također, banke i drugi pružatelji platnih usluga morat će primjenjivati još pouzdaniji postupak potvrde iniciranja platne transakcije na daljinu, primjerice prilikom plaćanja putem internetskog bankarstva ili kartičnog plaćanja u internetskoj trgovini.

Kako se u Hrvatskoj već primjenjuju visoki standardi sigurnosti u plaćanju na daljinu, u praksi korisnici neće primijetiti velike promjene. Međutim, ponekad će morati prilikom iniciranja plaćanja preko interneta obaviti određene dodatne radnje vezane uz autorizaciju. Primjerice, kod transakcija iznad određenog limita može se tražiti dodatna autorizacija. S druge strane, prilikom transakcija manje vrijednosti primjenjivat će se jednostavniji oblici autorizacije, bez potpisa ili ukucavanja PIN-ova, što omogućuju beskontaktne kartice.

Također, moći ćete formirati vlastitu listu provjerenih primatelja (primjerice komunalne usluge, režije i druge usluge koje plaćate svaki mjesec), kojima ćete moći plaćati na jednostavniji način. Intencija europske direktive je da se s ručnog potpisivanja postupno prijeđe na modernije i sigurnije metode autorizacije kartičnih plaćanja. Tako će korisnici mobilnog bankarstva prijavu u aplikaciju i potvrdu transakcija osim PIN-om moći obavljati otiskom prsta ili skenom lica. Osim visoke razine sigurnosti, liberalizacija plaćanja trebala bi donijeti niže cijene platnih usluga.

Komentari