Prvi u Hrvatskoj, a među nekoliko rijetkih europskih gradova u Francuskoj i Švicarskoj, Split će biti prvi koji će moći isprobati i testirati mobilnu aplikaciju zahvaljujući kojoj će vozači u svakom trenutku imati informaciju gdje se nalazi slobodno mjesto za parkiranje.

Aplikacija podržava još jednostavnije plaćanje parkirnog mjesta, kao i plaćanje parkinga kreditnim karticama te slanje fotografija u cilju pozivanja “pauka” za određene situacije, poput, zagrađenog automobila.

Pilot projekt bi trebao biti postavljen već za mjesec dana u Ulici Domovinskog rata na kojoj se nalazi tridesetak parking mjesta, a testirao bi se četiri tjedna. Ukoliko proba prođe pozitivno u skoro vrijeme bi se pokrio cijeli grad. Dok se na uličnim parkiralištima bude ugrađivala “senzorika” na van uličnim parkiralištima i garažama postavljati će se nove rampe i kućice, LED svjetla i semafori na kojima će vozačima prilikom ulaska biti vidljivo koliko ima slobodnih mjesta.

Direktor gradskog komunalnog poduzeća “Split parking” Marko Bratulić otkrio je kako izrada aplikacije košta nešto manje od pola milijuna kuna, a za nju je zadužena splitska informatička tvrtka “Profico”.

Osim rješavanja problema s parkingom u gradu, uvode se i najnovije tehnologije sa svjetskog tržišta. Tako će uz pomoć “senzorike” koja obilježava sva parking mjesta sa senzorima građani moći u svakom trenutku putem mobilne aplikacije vidjeti i pronaći prazno parkirališno mjesto.