Samer Haj Yehia – prvi Arapin na čelu najveće i najstarije izraelske banke koja olakšava naseljavanje Židova u Palestini

48
Samer Haj Yehia Foto/Twitter

Dr. Samer Haj Yehia prvi je Arapin na čelu Leumi Banke, najveće i najstarije bankarske institucije u Izraelu koja olakšava naseljavanje Židova u Palestini. Unatoč žestokoj konkurenciji, 21. srpnja odlučeno je da to bude upravo Samer Haj Yehia, jer se radi o briljantnom ekonomskom stručnjaku, istakao je The Times of Israel.

Potječe iz utjecajne obitelji starosjedilaca, otac Muhamed bio jedan od prvih arapskih studenata u Tel Avivu, majka je bila nastavnica. Stariji brat Saleem je kardiokirurg u Škotskoj, a mlađi brat Rani šef je financija u Slobodnoj trgovačkoj zoni u Jordanu.

Leumi Banka osnovana je financijskim investicijama cionista iz Velike Britanije, 1902. godine u gradu Jaffa, (tada je još uvijek Turska vladala u Palestini), a sjedište je kasnije preseljeno u Jeruzalem. Kada je osnovana država Izrael, Leumi Banka je dobila koncesiju tiskanja nove nacionalne valute, a 1971. je proširila poslovanje i kupila Arapsko-izraelsku banku, u kojoj štedi veliki broj izraelskih Arapa. Danas posluje u SAD-u, Kanadi, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Urugvaju, i prema najnovijim izvještajima, vrijednost Leumi Banke iznosi 10,5 milijardi dolara, a u prvom polugodištu prihodi su iznosili 301 milijun dolara, piše Jutarnji list.

Arapske obitelji povezane su u klanove. Klan Haj Yehia ima približno šest tisuća članova, najbogatiji je i najutjecajniji u Izraelu.

Samer Haj Yehia je po završetku studija u Jeruzalemu, u Americi doktorirao makroekonomiju na prestižnom MIT-u, a u 37 godini imenovan je za potpredsjednika Fidelity Investmenta iz Bostona, jedne od vodećih financijskih korporacija na svijetu

Nakon sedam godina sa suprugom Engleskinjom i njihovo četvero djece, vratio se u Taybeh otkuda potječe, kako potomci ne bi zaboravili odakle potječu, objasnio je  svoju odluku. Kako bi djeci usadili radnu etiku, čitava obitelj vikendima radi na zajedničkom poljoprivrednom imanju. Odmah je dobio direktorski posao u Leumi Banci, a usto se i društveno angažirao u izraelskom Vijeću za visoko obrazovanje te organizacijama koje osmišljavaju programe zapošljavanja arapskog stanovništva, piše Jutarnji list.

Po imenovanju na čelnu poziciju Leumi Banke Sameru Haj Yahiji prvi je čestitao premijer Benjamin Netanyahu.

Maurice Hirsch, jedan od glavnih stratega medijske politike prema Palestincima, u tweetu je napisao: “Ako je Izrael država aparthejda, kako je onda moguće da dr. Samer Haj Yahia postane direktor Leumi Banke? Koliko je crnaca za vrijeme aparthejda u Južnoj Africi zauzimalo slične položaje.“

.

 

Komentari