S radom je započeo Fairbnb.coop, društveno odgovorna verzija Airbnb-a!

50

Kako prenosi The Guardian, ovih je dana lansirana web stranica takozvanog “etičkog smještaja” za odmor –  Fairbnb.coop . Pokrenuli su svoj sustav rezervacija nudeći putnicima priliku da rezerviraju smještaj isključivo u gradskim apartmanima koji podržavaju društveno odgovorne i humanitarne projekte. Ova web stranica želi biti tržište “autentičnog, poštenog i savjesnog turizma”, a za sada se vode obećanjem da će donirati 50% provizije za društvene projekte koje biraju lokalni stanovnici.

“U Amsterdamu će novac ići za projekt vrtlarenja u zajednici na sjeveru i projekt urbane poljoprivrede za žene migrante na jugoistoku – i jedno i drugo su siromašniji dijelovi grada”, rekao je španjolski osnivač Fairbnb-a, Sito Veracruz.

Web stranica, koja je u beta fazi, trenutno ima relativno mali broj nekretnina (sobe i apartmani) u 5 pilot gradova: Valenciji, Barceloni, Amsterdamu, Bologni i Veneciji, a plan je tijekom narednih mjeseci dodati još nekretnina i gradova širom Europe.

Ideja Fairbnb.coop nastala je prije tri godine kada je Veracruz, koji je živio u Amsterdamu, vidio kako ubrzani rast broja kuća za odmor negativno utječe na njegov kvart. U lipnju ove godine Amsterdam je bio jedan od 10 europskih gradova koji su se obratili EU-u tražeći pomoć u suzbijanju rastućih cijena stanova i turistifikaciji područja uzrokovanih procvatom kratkoročnih kuća za odmor.

Počeo je razmišljati o uspostavljanju alternativnog servisa za iznajmljivanje, a ubrzo su ga kontaktirali stanovnici Barcelone, Bologne i Venecije koji su razvijali slične projekte. “Svi smo bili iz gradova koji se bore s previše turizma i to nije bila slučajnost”, rekao je. “Svi smo osjećali da je potrebna alternativna platforma za iznajmljivanje.”

Za razliku od Airbnb-a, gdje domaćini mogu navesti više nekretnina (u Londonu četvrtina domaćina navodi više od pet objekata), Fairbnb.coop ima pravilo – jedna nekretnina po domaćinu. Također ima zabranu iznajmljivanja posjeda u vlasništvu tvrtki. Drugi prigovor  Airbnb-u jest da mnogim nekretninama upravljaju agencije s više osoblja, što je u suprotnosti s njezinom prijateljskom filozofijom lokalnih domaćina. U Amsterdamu je 40% Airbnb nekretnina iznajmljivalo smještaj dulje od dozvoljenog broja noćenja. Veracruz je dodao: “Sve naše podatke dijelimo s lokalnim vlastima i pridržavamo se svih njihovih pravila. U gradovima koji nemaju – ili imaju malo – pravila, zajedno sa stanovnicima tražit ćemo da se pojača regulacija. ”

Vlasnici će također morati dostaviti dokumente kako bi pokazali da su u skladu s pravilima Fairbnb.coopa, dokazujući, na primjer, da nemaju druge nekretnine za iznajmljivanje.

Prošli tjedan Airbnb je najavio strože provjere nekretnina, obećavši da će provjeriti svaki objekt na svojoj platformi kako bi se izbjegle prevare u kojima se gostima kaže da rezervirani objekt više nije dostupan ili da im objekt ne odgovara opisu u popisu. Provjere će se obaviti do prosinca 2020.. Izvršni direktor Airbnb-a Brian Chesky također je rekao kako će kompanija zabraniti party kuće nakon masovne pucnjave u jednoj od njihovih nekretnina u Kaliforniji prošlog mjeseca.

Veracruz je odbio komentirati izazov s kojim se Fairbnb.coop suočava zbog svog imena – je li ili nije kopija Airbnb-a. “To rade odvjetnici, ali želimo naglasiti da je naše ime Fairbnb.coop. Naziv odražava razliku između nas i ostalih platformi za iznajmljivanje. Mi smo registrirana neprofitna zadruga. “

Komentari