Robot koji priprema rižoto izazvao paniku! Proizvođač: “Neće vam ukrasti posao”

301

Tehnološki razvoj uveo je paniku za španjolska nepca. Otkako je prošlog mjeseca predstavljen na sajmu ugostiteljstva, prvi robotski paellero na svijetu izazvao je malo pomutnje. Postavite program, napunite sofrito, rižu, temeljac i ubacite plodove mora, pustite ga na miru i sve će će obaviti robotska ruka, koja je spojena na kompjuteriziranu peć.

Robot, zajednički projekt mlade tvrtke br5 (Be a Robot 5) i proizvođača peći za paella Mimcook, do sada su privukli zanimanje hotelskih i restoranskih lanaca, kao i japanske tvrtke. Iako se puristi mogu iščuđavati ideji da je robotu dopušteno biti u blizini savršene kombinacije riže, temeljca, povrća i proteina, osnivač tvrtke br5 inzistira da je riječ o najnovijem u nizu uređaja za uštedu vremena radnicima, koji im omogućuje da se koncentriraju na kreativnost.

„To je višenamjenski robot; trenutačno kuha rižu jer je spojen na Mimcook, ali možete robotičku ruku spojiti na fritezu da prži krumpir ili staviti na grill da peče hamburgere pa čak i da peče pizzu ili kroasane. Na kraju dana robot je poput pomoćnika. Volim reći da je pomalo nalik uređaju koji cijedi naranču kada stavite naranču na vrh, a na dnu dobijete sok. I to je robot, ljudi to ne shvaćaju, a ista stvar je i s automatom za prodaju kave. Nitko neće za njih reći: krade poslove ljudima. Halo! Ne, to podiže ljudske kapacitete”, rekao je Enrique Lillo.

Lillo, 41-godišnji industrijski inženjer koji je svoju tvrtku nazvao po robotu iz filma Kratki spoj iz 1986. godine, kaže da su za stroj potrebni samo dobar recept i pravi sastojci. „Robot će se pobrinuti da riža ne zagori, da se koristi prava količina jušnog temeljca. Bit će tu ako netko zatreba slobodan dan, ili ako kuhar, koji je majstor za rižu, ode raditi u drugi restoran.”

Inženjer i poduzetnik rekao je da ga je iznenadilo koliko je dobro bilo spremljeno jelo. „Za nas nema smisla miješati rižu – pogotovo jer ćete gledati WhatsApp dok to radite i izgorjet će. To se neće dogoditi s robotom.”

Izvor: The Guardian

 

Komentari