Rijeka postavlja turističke rekorde

U prvih devet mjeseci ove godine zabilježen rast od 18 posto u dolascima i 25 posto u noćenjima

119

U prvih devet mjeseci 2015. godine ostvareno je 18 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, slijedi privatni smještaj, zatim hosteli, kampovi i prenoćišta. Na području grada Rijeke najviše noćenja ostvarili su državljani Italije, Njemačke, SAD-a, Francuske, Španjolske, Poljske, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, te Izraela.

2015. je po svim pokazateljima rekordna za područje grada Rijeke, ali čini se da će se ista ocjena moći dati za cijelu Hrvatsku

Po djelatnostima, najznačajnija je promjena razine prihoda u pripremi i usluzi hrane i piće, no putničke agencije i djelatnosti smještaja također bilježe rast prihoda. Također, ti sektori bilježe i porast broja zaposlenih pa se tako broj ukupno zaposlenih u turizmu povećao za 44 posto.

Raste i broj stalnih gostiju, zahvaljujući dizanju kvalitete ponude u svim segmentima. Stvaraju se novi sadržaji, dodatne aktivnosti, povećavaju turistički kapaciteti te tako stvara dodatna vrijednost zbog koje se u turizam uključuje sve veći broj poduzetnika i povećava broja zaposlenih. Za očekivati je da se taj trend nastavi i u 2016., što će potvrditi da turizam postaje sve važnija grana lokalne ekonomije: već sada Rijeka ima najveći rast noćenja u PGŽ te je druga po prihodima. Dobar temelj za daljnji razvoj i stvaranje druge slike o Rijeci.

Komentari