Riječani najčešće koriste debitnu karticu

69

kartica

Prosječan iznos transakcije bio je 160 kuna. Beskontaktno plaćanje Maestro PayPass debitnom karticom također je sve učestaliji način plaćanja kupnji manjih iznosa, a koje se tradicionalno podmiruju gotovinom. Tako je u prvih deset mjeseci ove godine na ovaj način učinjeno oko 300 tisuća transakcija kupovine, prosječnog iznosa 62 kune, dok je u istom razdoblju prošle godine napravljeno nešto više od 113 tisuća beskontaktnih kupnji.

Korištenje svih debitnih kartica Erste banke tradicionalno raste u prosincu, u odnosu na ostale mjesece u godini, u smislu učestalosti korištenja, ali i iznosima kupnje. Primjerice, broj transakcija na POS uređajima tijekom prosinca 2013. porastao je za 13,5%, u odnosu na prosječan broj mjesečnih transakcija na POS uređajima tijekom cijele 2013. Najveći broj transakcija zabilježen je u razdoblju od 21. do 24. prosinca, te 5. prosinca 2013., odnosno uoči samih blagdana Božića te sv. Nikole. Prosječan iznos transakcije iznosio je 191 kunu, za razliku od 183 kune, koliko je prosječno iznosio tijekom ostalih mjeseci. Inače, prošlogodišnja prosinačka potrošnja bila je veća i od prosinačke potrošnje prethodne 2012. godine, i to za oko 15%.

Riječani najčešće koriste debitnu karticu
Gledaju li se posebno najaktivniji korisnici Maestro debitne kartice Erste banke, koji su karticu na POS uređajima koristili više od jednom dnevno, oni su u prvih deset mjeseci ove godine, napravili preko 300.000 transakcija, prosječnog iznosa 94 kune. Oko 44% ovih klijenata karticu redovito koristi i za beskontaktna plaćanja.

Također, zanimljivo je napomenuti da su oko 64% najaktivnijih klijenata žene, ali i klijenti mlađi od 50 godina, njih čak 70%. Regionalno, karticu su najčešće koristili građani Rijeke i okolice, njih čak 35%, te potom građani Grada Zagreba (20%). Da debitna kartica građanima olakšava svakodnevna plaćanja u trgovinama prehrambenih proizvoda i roba široke potrošnje te za kupnje kozmetičkih i proizvoda za čišćenje, potvrđuje i činjenica da se ona najviše koristi upravo u najvećim nacionalnim i regionalnim trgovačkim lancima, koji prodaju ovakvu vrstu roba.

Erste banka je na dan 31.10.2014. imala ukupno izdano 838.518 debitnih kartica, od čega 319.681 beskontaktnih Erste Maestro PayPass.

Komentari