Rebrain Greece – mjera kojom se Grčka nada vratiti mlade koji su iselili

19
Ugovor na određeno češće imaju žene i mladi

The Times je objavio zanimljivu priču o pilot projektu kojim se Grci nadaju spriječiti daljnje iseljavanje mladih. Naime, prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih mladih Grka u zadnjih se deset godina zbog teške financijske krize preselilo izvan Grčke.

Programom ‘Rebrain Greece’ grčke vlasti se nadaju da će uspjeti nagovoriti visoko kvalificirane Grke između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inozemstvu, da se vrate, pri čemu im nude im dobre pozicije uz minimalnu mjesečnu plaću od 3.000 eura (napomenimo da je prosječna lanjska plaća u Grčkoj bila oko 1100 eura). Posebno su traženi zaposlenici u IT sektoru, gdje Grčkoj najviše fali radne snage.

U prvoj godini nakon povratka mladim bi zaposlenicima država pokrivala dvije trećine plaće, sufinanciranjem iz EU fondova, a poslodavac preostalo. Uz to, kompanije bi bile obavezne da nakon te prve godine zaposlenika zadrže još barem godinu dana, uz istu plaću.

Naravno, ovom mjerom nisu svi oduševljeni. Neki su je mediji već proglasili diskriminatornom. Posebno negodovanje očekuje se od onih koji su ostali na spomenutim pozicijama u Grčkoj i za vrijeme financijske krize, a rade za mjesečne plaće ispod tisuću eura.

Komentari