Raste minimalna plaća i studentska satnica od 1. siječnja 2021.

76

Vlada je danas povećala minimalac na 3400 kuna neto, odnosno 4250 kuna bruto, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu. Odluka stupa na snagu 1. siječnja iduće godine. Premijer Andrej Plenković naglasio je: “To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine. Ukupno povećanje plaće će u odnosu na 2016. bit će 904 kuna neto.”

Povećanje minimalca povezano je i s minimalnom studentskom satnicom. Od siječnja 2021. godine neto minimalna studentska satnica trebala iznositi 26,56 kuna, što je povećanje za kunu i 17 lipa u odnosu na prijašnjih 25,39 kuna.

Premijer Andrej Plenković također je na sjednici Vlade ukazao na oporavak prema ekonomskim pokazateljima trećeg tromjesečja i za N1 istaknuo: “Prema dostupnim informacijama predviđa se gospodarski pad od 8%. Bili smo svjesni da će pandemija dovesti do negativnih gospodarskih posljedica. Zato je Vlada stvorila prostor za potporu održavanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja. Uspjeli smo imati bolju turističku sezonu koja se pokazala iznad svih očekivanja. Bilježimo povećan priljev EU sredstava, no nastavak pandemije od nas zahtjeva daljnju potporu gospodarstvu i zato ovim rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene te prava iz sustava socijalne skrbi. Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima. Predviđamo postupni oporavak ekonomske aktivnosti 2021. i rast BDP-a od 5% kojeg bi trebao pratiti rast od 3,4% 2022. Što se tiče dinamike povećanje plaća, otvaramo proces razgovora i apeliram na sve, na osjećaj za realnost.”

Komentari