Radnicima koji završe u samoizolaciji 10% manja plaća

21

Direktor tvrtke Tehnix iz Međimurja obavijestio je radnike da će im s plaće skinuti 10% ako svojom nepažnjom završe u samoizolaciji. U obavijesti koju potpisuje direktor Đuro Horvat stoji:

“Poštovani djelatnici!
S obzirom da je svaki dan situacija s covid-19 sve gora, obavještavam vas da će kompanija Tehnix uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji, tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti izolirani u hotelu Kralj. Osoba koja će biti u samoizolaciji bit će destimulirana u iznosu od 10% na plaću. Moramo biti svjesni da svojim ponašanjem van firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost kompanije Tehnix i zadržavanje radnih mjesta!”

Savez samostalnih sindikata Hrvatske upozorava da su ovakvi potezi neprihvatljivi i protuzakoniti, te poziva radnike da im se usprotive, a državne institucije da ispitaju i po potrebi sankcioniraju ova i slična ponašanja poslodavaca. S obzirom da ovakvi slučajevi ukazuju da kod nekih poslodavaca postoji ozbiljno nerazumijevanje propisanih epidemioloških mjera i s njima povezanih radničkih prava, a možda i svjesna namjera da se ova situacija zloupotrijebi, podsjetit ćemo na prilično jasan pravni okvir koji se odnosi na ovakve situacije. Samoizolacija je posebna mjera zdravstvene zaštite koju određuje nadležno tijelo temeljem jasno propisanih pravila iz područja javnog zdravstva. Jasno da poslodavac nije ni na jedan način da ovlašten da procjenjuje stupanj osobne odgovornosti radnika za to što mu je određena samoizolacija, niti je to uopće moguće. Naprotiv, radi se samo o neprihvatljivom stigmatiziranju, za koje je nedavno i pučka pravobraniteljica upozorila da je put u diskriminaciju i povredu prava. Poslodavac u svakom slučaju ne smije jednostrano umanjiti ugovorenu plaću radnicima, a penaliziranje radnika zbog završavanja u samoizolaciji je pak potpuno neprihvatljivo, tim više jer su radnici već penalizirani time preniskim naknadama za vrijeme trajanja samoizolacije, za koje je SSSH već upozoravao da ih je potrebno povisiti, kako ne bi došlo do skrivanja kontakata i izbjegavanja izolacije.

Najavu da će tvrtka “uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji” direktor Tehnixa predstavio je kao nešto što poslodavac čini u korist svojih radnika, iako se zapravo radi o grubom ograničavanju osobne slobode. O tome gdje će radnik biti tijekom samoizolacije, ne odlučuje poslodavac. Hoće li je provesti u svome domu (poštujući određene mu mjere) ili negdje drugdje, odluka je radnika, pa to može biti i objekt poslodavca ako tako odluči ali svakako ne kao zatočenik u objektu! Zabrinut za prava radnika tvrtke Tehnix, ali i zbog mogućeg šireg društvenog nerazumijevanja prava radnika i obaveza poslodavca u ovom kontekstu (a na što ukazuje činjenica da navedene probleme nisu na pravi način prepoznali novinari koji su o ovom slučaju jučer i danas pisali), SSSH je podnio pritužbu Pučkoj pravobraniteljici zbog diskriminacije, te na situaciju upozorio Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sa zahtjevom da na nju reagira.

Važnije od svega, smatramo da ovaj slučaj ukazuje na važnost sindikalnog organiziranja, a pogotovo u ovim uvjetima kada su radnici posebno pogođeni arbitrarnim i nezakonitim odlukama poslodavaca. U tim smislu, radnicima Tehnixa stavljamo se na raspolaganje oko pružanja podrške u sindikalnom organiziranju, priopćili su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Komentari