Radni tjedan moći će se skratiti na pola

19

U petak, 5. lipnja predstavnici Ministarstva rada svojim socijalnim partnerima predstavili su mjeru skraćivanja radnog vremena zbog očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je došlo do privremenog pada u poslovnim aktivnostima ili do gubitaka u poslovanju.

Spomenuta mjera bi se odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uvjet je kvartalni pad prihoda poslovanja od 20% u odnosno na jednako razdoblje prošle godine. Ujedno, to bi se odnosilo na poslodavce koji zapošljavaju 20 i više radnika, a iznos potpore bio bi do visine ugovorenog ili propisanog neto iznosa vrijednosti sata po radniku razmjerno broju neodrađenih sati u mjesecu korištenja potpore, a najviše do 4000 kuna za jedan mjesec po radniku. Poslodavac bi bio oslobođen plaćanja javnih davanja, a mjera bi bila na snazi do 31. prosinca 2020. Međutim, da bi se potpora mogla dodijeliti poslodavcu, zahtjev treba biti podnesen za najmanje 10% radnika za koje ne može osigurati rad u punom radnom vremenu.

Spomenuta mjera ne mora se nužno odnositi na jedan dan  u tjednu, već se može skraćeno raditi nekoliko dana. Jutarnji list doznaje da su predstavnici Ministarstva rada bili otvoreni za takav prijedlog uz napomenu da će to ovisiti o dostupnim kreditnim sredstvima iz programa Europske unije SURE. Poslodavci će najkasnije do utorka dostaviti svoja stajališta, a mjera bi trebala biti formalizirana do kraja idućeg tjedna.

Izvor: Jutarnji list

Komentari