Rad od kuće – izazovi, prepreke, pogodnosti

65

U svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, mnoge kompanije odlučile su da je rad od kuće najbolja opcija. Također, možda je realno za pretpostaviti da će kućni ured za neko skorije vrijeme postati uobičajeno radno mjesto za mnoge ljude s obzirom na to da je Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu priopćila da je koronavirus službeno dostigao status pandemije. Mnogim zaposlenicima koji će raditi od kuće će to biti prvi put da se susreću s ovakvom situacijom, a to za njih predstavlja i izazov kako se aktivno fokusirati na zadatak u novom okruženju koje možda nije toliko produktivno.

Komunikacija

Ključno za rad od kuće je komunikacija s direktorom ili ostalim zaposlenicima kako biste znali što se točno očekuje od vas u toku radnog dana. Zbog toga trebate imati jasno postavljena očekivanja. Možete pitati svog direktora ukoliko mu ne smeta 10-minutni poziv kako biste definirali sve zadatke za radni dan. To je važno zbog toga što većina zaposlenika provodi svoje radne dane u neposrednoj blizini šefa što znači da je komunikacija laka. Zato bi bilo dobro da vaša kompanija ima spremni paket aplikacija za chat.

Usamljenost

Još jedna opasnost rada kod kuće je manjak produktivnosti, usamljenost i manjak motivacije. Statistike kažu da čak i radnici koji su navikli na rad kod kuće mogu se osjećati izolirano i usamljeno. Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da od 2 500 radnika koji rade od kuće, njih 19% iskusilo je izazov usamljenosti koji rezultira manjkom motivacije i produktivnosti.

Rad od kuće je stvarni rad

Samo zato što ste u pidžami i ne morate se fizički spremati, ne znači da ne morate raditi. Savjet je da rad od kuće tretirate kao pravi posao. Tuširajte se i obucite. Ukoliko nemate svoj kućni ured, učinite sve kako biste iskoristili i opremili dio radnog prostora u vlastitom domu. Bez dobro opremljenog prostora za kućni ured, može se dogoditi da će doći do privremenog pada produktivnosti. Za opremanje kućnog ureda ne treba vam puno. Tek stol, možda dvostruki monitor, tipkovnica i miš. Nikako nemojte lijegati u krevet s laptopom. Kućni ured jednako tako služi i kao upozorenje ostalim ukućanima da radite. Važno je stvoriti granice unutar doma koje vaši ukućani razumiju. Primjerice, kada su vrata zatvorena, pretvarajte se da nisam u kući. U anketi FlexJobsa u kojoj je sudjelovalo 7 000 radnika, 65% njih reklo je da im je produktivnije raditi od kuće zbog toga što ih kolege manje prekidaju i nema stresa zbog putovanja na radno mjesto.

Izbjegavajte osjećaj izolacije

Postoje dvije vrste rada od kuće. Jedna je kratkotrajni ili povremeni rad od kuće koji je isprekidan ostalim kućanskim obvezama, a druga vrsta odnosi se na stalni rad ili puno radno vrijeme od kuće. Statistike kažu da je druga vrsta rada rijeđa. Samo 5% radnika radi puno radno vrijeme od kuće. To je problem jer kod situacije s koronavirusom nije u potpunosti jasno koliko dugo će ljudi biti kod kuće. Roditelji će teže raditi od kuće puno radno vrijeme ukoliko su i djeca doma zbog zatvorenih škola. Zato je važno održati komunikaciju s kolegama i direktorom. Često se podržava ideja prevođenja društvenih aktivnosti u uredu u internetsko druženje. Odvojite malo vremena za ležerne razgovore i virtualnu kavu s kolegama, pohvalite postignute ciljeve i dovršene projekte. Skype je odlična platforma za to. Izolacija vas u konačnici može dovesti i do depresije. Predviđanja kažu kako općenito kratkotrajno razdoblje od 2 do 4 tjedna punog radnog vremena od kuće je ekonomski i osobno bolno, ali podnošljivo. Dulje razdoblje, od 2 do 3 mjeseca punog radnog vremena može dovesti i do ozbiljnijih ekonomskih i zdravstvenih troškova. Zato, brinite ponajprije o sebi, ostanite motivirani, komunicirajte i stvorite si radnu atmosferu uz online druženja.

Izvor: BBC

Komentari