Prosvjed prijevoznika paralizirao zagrebačke prometnice

13

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika i Udruga Glas poduzetnika organizirale su prosvjed u koji je bilo uključeno 200-tinjak kamiona koji su djelomično paralizirali prometnice u Zagrebu. Prosvjed je započeo u 7 sati, a vozi se po Slavonskoj aveniji, u Dubravi, Branimirovoj ulici, Sesvetama i slično. Završetak prosvjeda očekuje se kada svaki kamion prođe zadanu rotaciju.

Za Hinu potpredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Vladimir Jurčić kazao je kako prijevoznici žele ukazati na svoj težak položaj. Također, prosvjedom se upozorava da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još uvijek nije poduzelo konkretne korake kako bi se riješili zahtjevi cestovnih prijevoznika koji uključuju uređenje prometovanja preko granica sa Slovenijom. Prijevoznici su u teškoj poziciji i trpe gubitke, a određeni su im strogo granični prijelazi na koje smiju ići, a time se stvara gužva i dodatni troškovi. Nadalje, traže ukidanje obaveznog članstva u komorama budući da komore nisu ništa konkretno napravile za cestovne prijevoznike. Naposljetku, traže ukidanje parafiskalnih nameta, a posebice obveze plaćanja pristrojbe za radiotelevizijsku pretplatu i plaćanje naknade turističkim zajednicama. Zalažu se za uključivanje cestovnih prijevoznika u krug ovlaštenika na gospodarske mjere pomoći uslijed epidemije Covida-19 po kriterijima pada prometa/prihoda.

“Nezadovoljstvo prijevoznika sve je veće i jedva uspijevaju opstati u ovoj krizi. Međutim, ako nadležno ministarstvo konačno ne napravi ključne korake, cestovni prijevoznici će propasti. Tvrtke će se morati zatvoriti, a tisuće radnika će ostati bez posla”, kazali su iz Udruge cestovnih prijevoznika za Hinu.

Komentari