Predstavljene nove mjere za očuvanje radnih mjesta

24

Na konferenciji za novinare, premijer Andrej Plenković i miinstar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorili su o mjerama za očuvanje radnih mjesta.
Plenković je započeo konferenciju: “29.2. imali smo 1.542.328 osiguranika. 15.10. imamo 1.545.538 osiguranika, što je za 3219 osiguranika više. Dosad smo prema HZZ-u isplatili 6,85 milijardi kuna za različite mjere za očuvanje radnih mjesta, uz to, kad se pridodaju doprinosi, dolazimo do preko 10 milijardi kuna. To je ono što smo učinili dosad.

Još neko vrijeme ćemo morati pronalaziti rješenja za koronu…
Zadnjih 20-ak dana imamo 4 puta više aktivnih slučajeva korone nego 1. listopada. Naš je cilj bio da mjerama koje poduzimamo omogućimo zadržavanje niske stope nezaposlenosti, likvidnost poduzeća, osiguramo da u 2020. bude manji gospodarski pad od predviđanja. U ovom procesu promišljanja i donošenja mjera osluškivali smo feedback sindikata i poslodavaca, zbog toga ovaj novi današnji paket koji je predstavljen na temelju tih konzultacija. Cilj je da mjere pojednostavimo i da se proširi opseg poslodavaca.”

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena: “Idemo na 70 posto skraćenja radnog vremena, dosad je bilo 50, smanjujemo dokumentaciju, maksimalna mjesečna potpora po radniku raste na 2800 kuna. Primjerice, u tjednu koji traje 5 dana netko može raditi dan i pol, a druga tri pol dana nadoknadit će država.“

Druga mjera odnosi se na potpore za radnike: “To je najbitnija mjera. Išli smo na prepravljanje mjere koja je već bila. Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Primjerice, potpora od 2000 kn za pad prometa od najmanje 40 posto, 4000 kn po radniku ide za pad prometa od 60 posto na više. Korisnici potpore oslobađaju se plaćanja doprinosa. Novost je da se pad prometa neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego se uspoređuje pad prometa u 2. i 3. kvartalu 2020. s prometom u 2. i 3. kvartalu 2019. Na taj način omogućujemo realniju sliku pada prometa u pojedinim djelatnostima. Ostavljamo iznimku za sektore kojima je rad ograničen odlukama Stožera, poput usluga hrane i pića. Njima ostavljamo mogućnost odabira, je li to mjesec na mjesec ili ovo s kvartalima.

Mjera se odnosi na listopad, studeni i prosinac. To je trošak od 300 do 350 milijuna kuna. Temeljni cilj je očuvati radna mjesta. Očekujemo da ove mjere na sjednici HZZ-a budu donesene i da se krenu primjenjivati. Mislim da smo pronašli pravu mjeru kako odgovoriti na ove izazove vezane uz pandemiju. Prijeći ćemo i taj iznos od 7 milijardi kuna potpore. Do kraja godine očekujemo da će to biti oko 7,2 milijarde. Ovim mjerama smo uspjeli osigurati broj osiguranika kao što je bio i prije. To je omogućilo da nemamo eskalaciju nezaposlenosti”, prenosi Index.

Komentari