Potpisan ugovora za izvođenje radova na projektu Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište

96

U Rijeci je potpisan ugovor o izvođenju radova na unaprjeđenju infrastrukture na kontejnerskom terminalu Zagreb Deep Sea u riječkoj luci.

Radi se o rekonstrukciji teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnji intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu, zajedničkom projektu Lučke uprave Rijeka i HŽ infrastrukture, čija je financijska vrijednost 159.5 milijuna kn bez PDV-a, odnosno oko 200 milijuna kuna nakon njegova uračunavanja.

Projektom će se rekonstruirati i produljiti postojećih 12 kolosijeka i izvlačnjaka, izraditi sustav kabelske kanalizacije, izvršiti ugradnja telekomunikacijskih kabela, kabela napajanja i rasvjete, radovi na kontaktnoj mreži te na donjem ustroju u cilju poboljšanja nosivosti i odvodnje podloge.

U drugoj fazi radova izradit će se priključci kolosiječnih postrojenja i kabelska kanalizacija u području spoja rekonstruiranih kolosijeka teretnog kolodvora Rijeka i terminala na postojeće stanje, a projektom je predviđena i izgradnja četiri kolosijeka duljine 400 m na novom dijelu kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu te dva kolosijeka za portalne dizalice.

Radovi trebali bi biti završeni do kraja 2021, a ovaj će projekt unaprjeđenjem intermodalne infrastrukture te rasterećenjem prometa modalnim premještanjem sa ceste na željeznicu doprinijeti razvoju prometne povezanosti riječke luke s Transeuropskom prometnom mrežom (TEN-T).

Svečanost potpisivanja ugovora održala se u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a ugovor su potpisali ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. Ivan Kršić te direktor odabranog izvođača radova Tine Svoljšak u ime tvrtke „SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d“, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, zamjenice župana Primorsko-goranske županije Marine Medarić te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i njegova pomoćnika Anđelka Petrinića.

Projekt „Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište (POR2CORE-ZTC)“ u sklopu kojeg će se odviti rečeni radovi, započeo je 2016. godine, a za njega je iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF) 26.8 milijuna eura.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 31.6 milijuna eura, a riječ je o jednom od sedam razvojnih projekata Lučke uprave Rijeka koji su sufinancirani iz CEF-a.

Više o projektu na https://www.portauthority.hr/going-deep/cef-por2core-zct/

Komentari