Potpisan ugovor s Kinezima o izgradnji mosta na koji se čekalo godinama

28
Počitelj, BiH; FOTO: Facebook

Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH, a u ime izvođača za LOT 1 Janming Liu, predstavnik kineske korporacije China State Construction Engineering Corporation Xiao Hua te Jang Bo, u ime konzorcija izvođača radova iz Azerbajdžana i Kine za LOT 2 (AzVirt, Sinohydro Corporation i PowerChina RoadBridge Group), kao i Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH potpisali su u Mostaru dva ugovora o izgradnji dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, uključujući i gotovo kilometar dugačak most.

Vrijednost radova je oko 100 milijuna eura. Prema najavama posao bi trebao biti gotov u roku od 30 mjeseci. Na radovima će se angažirati prvenstveno domaći radnici. Kineski predstavnik obećao je da će projekt zadovoljiti građane BiH.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa, prenosi biznis.ba.

Gradnja prometnice važna je za građane BiH jer se njome povezuju Međugorje i Počitelj, a odatle se dalje veže do Bune, što predstavlja južna vrata Mostara.

Gradnja mosta i dionica bilo je najavljeno još za 2015. godinu. U periodu od 2014. do 2018. godine predstavnici Autocesta FBiH u nekoliko su navrata najavljivali početak radova.

 

Komentari