Posao dostavljača postaje sve popularniji: “Možeš biti sam svoj šef, birati si termine rada, a uz to dobro zaraditi”

374
FOTO: Facebook - Wolt Croatia

Otkad su se pojavile, dostavljačke službe koje funkcioniraju po principu mobilne aplikacije postaju sve popularnije, kako među korisnicima, tako i među zaposlenicima.

U svakom velikom gradu u Hrvatskoj postoje usluge dostave kao što su najpoznatije Wolt, Glovo, Pauza.hr, koje imaju svoju aplikaciju preko koje primaju narudžbe. Umjesto čekanja na telefonskoj liniji svatko s pametnim telefonom može obaviti narudžbu za nekoliko trenutaka, a preko GPS-a se može pratiti gdje je dostavljač.

Osim što je takva dostava privlačna za one koji naručuju, sve više ljudi prihvaća i posao dostavljača. Prednost je ta što se mogu zaposliti i studenti i nezaposleni, ali i zaposleni kojima je to dodatna zarada. Njima je posebice privlačan posao jer si sami određuju kada će i koliko raditi.

Kad je počeo raditi za Glovo da si dodatno zaradi, Marijan Matić – Mrle iz Zagreba nije ni pomislio da će nakon nekog vremena ostaviti posao da bi mogao, kako kaže, “samo glovati” – i to na biciklu. U Zagrebu je svakidašnji prizor vidjeti dostavljače na biciklima s velikim kutijama na leđima, dok je u Rijeci zbog brdovitog kraja otežan takav posao. Zato je većina dostavljača na skuterima ili u automobilima. Neke firme omogućuju svojim dostavljačima bicikle, skutere ili aute, no svatko može koristiti i svoja prijevozna sredstva, kao što to čini Marijan na svojem biciklu.

On je, kako kaže, zadovoljan takvim načinom dostave, čak mu ni kiša nije problem. Dapače, tada ima još najviše narudžba i veći su bonusi. Muče ga samo prometni problemi: Najveći problem je infrastruktura cesta, nedovoljno biciklističkih staza… tako da često budemo poslani u rodni kraj, i od pješaka i od auteka, otkriva Marijan u svojem zagrebačkom stilu.

Na početku rada poslodavac daje opremu, nekoliko dana traje edukacija, a onda slijedi zarađivanje: sati su plaćeni bez obzira stigne li narudžba ili ne, čemu se dodaju i bonusi za svaku narudžbu i prijeđeni kilometar. Stoga u prosjeku satnica iznosi 40 kuna. Dostavljači narudžbe primaju sami preko aplikacije.

Osjećaj da možeš biti sam svoj šef, fleksibilno si birati termine rada, a uz to dobro zaraditi, neprocjenjiv je. Dokle bude tako, ja ću voziti za njih, dodao je Marijan, a dalje nam nije ništa više otkrio – jer mu je stigla sljedeća narudžba!

MR. GLOVIĆ & MRS. G-LOVEAvantura počinje jednog sunčanog dana, kad je iz vedrog neba počela rokat kiša. Mrs. G-Love i…

Objavljuje Warijan WaticČetvrtak, 4. srpnja 2019.

 

Zadovoljna je i Katarina, koja ističe odličan support i uvijek dostupnu pomoć tebi kao zaposleniku i konstantno anketiranje radne snage i sukladno tome poboljšanje platforme. Rekla je da dostavljanje na biciklu zna biti teško, no to ne bi radio netko tko već nije lud za biciklima. Uz to, sjajan način za dodatni kardio u svakodnevnoj rutini, kaže Katarina, koja je tako spojila “ugodno s korisnim”.

Sve je više onih koji se radi studentske ili dodatne zarade odluče raditi za takve dostavljačke službe. Oni koji su iskusili imaju riječi hvale, a obećava li posao ili će “zaluđenost pasti kao Pokemon GO”, kako Marijan kaže, pokazat će vrijeme.

Komentari