Pljačka stoljeća – ukradeno gotovo milijardu dolara

216

Cyber pljačka

Napadi cyberkriminalne bande sa članovima iz Rusije, Ukrajine i Kine započeli su još 2013. godine, a i dalje su aktivni. Napadnuto je oko 100 banaka i financijskih institucija širom svijeta. Prema procjenama tvrtke za računalnu sigurnost Kaspersky Lab, procjenjuje se da je u napadima do sada ukradeno najmanje milijarda dolara. U ovoj su istrazi uključeni i Interpol i Europol, no čini se da bandi još uvijek nema traga.

Napadi su se dogodili u 30 zemalja, uključujući financijske tvrtke u Rusiji, SAD-u, Njemačkoj, Kini, Ukrajini i Kanadi. Ovi su napadi dokaz kako je svaki sustav ranjiv, a kriminalci znaju kako iskoristiti tu slabu točku.

Kaspersky je objavio da metode koje banda koristi označavaju novu etapu u cyberkriminalu u kojoj kradljivci novac izravno kradu od banaka te na taj način izbjegavaju krajnjeg korisnika odnosno klijenta banke.

Banda, koju trenutno nazivaju Carbanak, koristi računalne viruse kako bi zarazili mrežu ciljane tvrtke smalwareom, uključujući video nadzor. To im naravno omogućava da vide i snime sve što se događa na monitorima zaposlenika. U pojedinim slučajevima to im onda omogućava da prenesu novac s bankina računa na svoj vlastiti, ili pak da bankomatima unaprijed kažu da počnu izbacivati novac u neko određeno vrijeme dana.

Kaspersky je također objavio da u prosjeku svaka pljačka banke traje dva do četiri mjeseca, a svaki put iz banke je ukradeno do 10 milijuna dolara.

Banke su izvješće Kaspersky Laba o hakerskim aktivnostima primile u siječnju ove godine.

Tehnoklik.hr/BBC

Komentari