Perla po perla budućnost

276
Bead by Bead

Za Bead by Bead projekt sam saznao kad mi je netko gurnuo njihov letak u ruke. Ja sam ga onako pomalo nezainteresirano i nonšalantno, pomalo iz pristojnosti, primio i presavio u džep. Poslije sam ga imao prilike pročitati i ugodno se iznenadio kad sam otkrio ovu zanimljivu priču i ovaj hvalevrijedan projekt. Mnogi su od nas u životu nabasali na raznorazne humanitarne projekte najrazličitijih karaktera, pa čak i za najudaljenije kutke ove naše male planete. Uglavnom su ti projekti namijenjeni ljudima kojima je pomoć najpotrebnija i koji nisu bili naše sreće kad su se negdje gore miješale karte. Isto tako moramo napomenuti da u puno takvih slučajeva kad ljudi pomažu drugima, a pomagati je ljudski, zapravo ni ne znaju u kojem je smjeru otišla njihova pomoć i kome su zapravo pomogli.
Bead by Bead je upravo suprotni primjer i dokaz jednog načina poslovanja i suradnje po win-win principu. Ali, počnimo otpočetka. Što je to Bead by Bead? Možemo ga slobodno nazvati hrvatsko-ugandski projekt proizvodnje i prodaje nakita od recikliranog papira koji osim što zapošljava radnice iz najsiromašnije četvrti glavnog grada Kampale i tako im pruža mogućnost da barem donekle pomognu svojim obiteljima, ulaže 20% svojih profita natrag u Ugandu i naprosto reciklira taj novac investirajući ga u škole i slične druge društveno korisne projekte. Primjer je to kako koncept fair tradea zaista može funkcionirati usprkos skepticizmu koji proizlazi iz svih negativnih aspekata našeg današnjeg društva, iz prevelikog jaza između bogatih i siromašnih, iz gladi i iz ljudske patnje. 
Bead u doslovnom prijevodu znači perla ili zrnce koje se koristi za nakit ili brojanice i upravo takav nakit proizvode samohrane majke iz najsiromašnijeg dijela Kampale koje uglavnom potječu s opustošenog sjevera Ugande koji već desetljećima terorizira Joseph Kony i njegova zloglasna Božja vojska otpora poznata po otmici djece koju pretvaraju u vojnike. I dok snage ugandske vlade već preko dvadeset godina ratuju s Konyem i njegovim gerilcima, koje prati neslavni epitet najzvjerskijeg odreda u Africi, ove žene, njihove obitelji, ali i stotine tisuća drugih obitelji jedva preživljavaju iz dana u dan. Pomoć kakvu dobivaju od konkretnih projekata poput Bead by Bead je neprocjenjiva za svakodnevicu ovih dragih ljudi.
Da vas ovaj povelik opis stanja u Ugandi ne obeshrabri u vezi s proizvodima i da ne mislite da nakit koji te vrijedne žene proizvode od recikliranog papira nije kvalitetan ili lijep, morat ću vas odmah razuvjeriti. Osim što je nakit jedinstven, kvalitetan i u potpunosti ručni rad, odiše nekom posebnom afričkom ljepotom i onim bojama koje se mogu pronaći samo na tom predivnom kontinentu. Uostalom, posjetite www.beadbybead.org pa se uvjerite sami. Donedavno se sav njihov nakit, u slučaju da ga želite kupiti, prodavao isključivo preko te web-stranice, ali se od 7. siječnja otvorio dućan Sedma Planeta u Tkalčićevoj 61 u Zagrebu gdje možete pogledati osobno, isprobati i kupiti ne samo Bead by Bead nakit, nego i ostale predmete koji se izrađuju u istočnoj Africi – poput košara, torbica i raznih ukrasa. Lokacija dućana je dakle u samom središtu Zagreba i više no atraktivna tako da nema razloga da ne navratite prvom prilikom i uvjerite se sami kako svaka perlica sadrži osmjeh afričkog djeteta i kako svaka ogrlica sadrži tajnu afričkog neba.
Uz to, osim što je projekt isprepleten vezama ljudskosti, ljubavi i dobre volje, osovinu tog pokreta čini jedna obiteljska poveznica; naime projekt su pokrenule dvije sestre. Mirella koja živi s obitelji u Ugandi i Marina koja vodi stvari u Hrvatskoj. Na taj način mogu najbolje pomagati i istodobno se brinuti za sve faze, od proizvodnje preko prodaje u Europi, i nazad do ponovnog investiranja u ugandsku svakodnevicu.
Mene osobno ovakvi projekti neizmjerno vesele jer mi daju nadu da fair trade stvarno može postojati i da ova iznimka koju imamo prilike vidjeti u konkretnom primjeru Bead by Beada jednoga dana može postati svjetski standard. Svaka narukvica, ogrlica i na kraju krajeva svaka perlica je mnogo više od komada nakita ili načina da se pomogne ljudima u Ugandi. Svaka je perlica nada u bolje sutra u koje ja želim i moram vjerovati i koje će vama pokazati da je drugačiji svijet moguć. Svaka perlica je za one koji vjeruju u našu snagu da promijenimo svijet. Možda to i doživimo jednoga dana.

Nikola Pavešić

Komentari