Otvoren prvi program obrazovanja za specijalista odjela hrane i pića

450

U srijedu, 26.10.2011. s početkom u 13h, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji svečanim otvorenjem s radom započeo novi program obrazovanja za specijalista odjela hrane i pića, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Posebnost programa je u tome što objedinjuje sva potrebna znanja i vještine za ovladavanje gastronomijom i restoraterstvom.

Program S HIP – specijalist odjela hrane i pića, na svečanom je otvorenju pobliže predstavio  predstojnik Zavoda za ugostiteljstvo prof.dr.sc.Slobodan Ivanović, a okupljene goste i posebno prvu generaciju polaznika pozdravio je i Dekan Fakulteta prof.dr.sc. Jože Perić.

Svečano otvorenje završilo je prezentacijom izvanrednih gastronomskih poslastica pripremljenih za tu prigodu, što je predstavilo  uvertiru u znanja i stručnost koje će polaznici steći tokom školovanja.

Konkurentnost hrvatskog turizma uvelike ovisi o konkurentnosti radne snage, obrazovanju i specijalizaciji određenih kadrova u turizmu. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji jedina je ustanova u RH u potpunosti orijentirana na edukaciju i znanstveni razvoj kadrova u području turizma i ugostiteljstva. Radi na stalnom unapređenju ljudskih resursa putem programa kontinuirane cjeloživotne edukacije, usklađivanjem obrazovnog sustava s tržišnim potrebama, stavljanjem naglaska na teoretska, ali i primijenjena znanja. Na tragu toga, osmišljen je novi program obrazovanja za specijalista odjela hrane i pića.

Stručno usavršavanje traje jednu akademsku godinu, a provodi se u dva modula, od kojih modul gastronomije podrazumijeva svladavanje znanja iz područja suvremenih gastronomskih trendova, pravilne prehrane, umijeća slastičarstva i pekarstva te marketinga u odjelu hrane i pića. Drugi je modul posvećen restoraterstvu, a naglasak se stavlja na uslužne procese u restoraterstvu, somelijerstvu, baru i barskom poslovanju, kao i sigurnosti hrane.

Novost programa je i u tome da će uz profesore i predavače Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji gostujuća predavanja i stručne radionice održati uspješni gastronomski i ugostiteljski stručnjaci koji su svoju reputaciju već dokazali u praksi i time stvorili prepoznatljiv image.

Nakon završenog programa stručnog usavršavanja i specijalizacije za specijalista odjela hrane i pića, svi kandidati stječu potrebna teoretska, ali i iskustveno- praktična znanja koja se mogu primijeniti u širokom spektru poslova u turizmu i ugostiteljstvu. Programom se stječe i pravo na 30 ECTS bodova te upis programa u radnu knjižicu.

Pravo na upis programa stručnog usavršavanja imali su svi kandidati koji su završili trogodišnju ili četverogodišnju školu iz područja turizma i ugostiteljstva, imaju položen majstorski ispit (kuhar, konobar, slastičar) te kandidati koji su završili stručni studij pri fakultetima i veleučilištima, preddiplomski i diplomski sveučilišni studij odgovarajućeg smjera.

Već prva godina upisa popunjena je željenom kvotom od 36 polaznika što ide u prilog ideji pokretanja  ovakvog načina školovanja i usavršavanja. Upisani polaznici dobi su u rasponu od 22 do 45 godina, a dolaze iz svih regija Hrvatske, točnije Istre, Zagreba, Slavonije te Dalmacije i Primorsko goranske županije uključujući i otoke.

[nggallery id=81]

foto: Mario Lesić

Komentari