Otvoren obnovljen i nadograđen Obrtnički dom u Rijeci

117

Završen je projekt obnove i nadogradnje poslovne zgrade Udruženja obrtnika Rijeka na adresi Vukovarska 21 u kojoj od sada djeluje i Obrtnička komora Primorsko-goranske županije.

Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena, treće je najveće udruženje u Hrvatskoj koje danas broji približno 3400 obrtnika, a preseljenjem Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u poslovnu zgradu Udruženja obrtnika Rijeka ostvario se cilj i početna ideja, a to je stvaranje Obrtničkog doma za sve obrtnike.

Objedinjenjem su se stekli svi infrastrukturni uvjeti u kojima obrtnici Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka sada sve usluge i informacije mogu dobiti na jednom mjestu. Od pomoći pri otvaranju obrta pa nadalje, kao i tijekom poslovanja te se informirati o aktualnostima u poslovanju kao i zakonskim propisima, a kroz projekt „Zajedničke nabave“ članovima se osiguravaju značajne uštede i pogodnosti poput jeftinije struje, goriva, građevinskog materijala, rezervnih autodijelova i slično. Također, nudi im se mogućnost individualnog informiranja i savjetovanja u vezi otvaranja obrta, kao i savjetovanje oko vođenja poslovnih knjiga. Marketinški se prati poslovanje članova, omogućavaju besplatni pravni savjeti odvjetničkog društva te ovlaštenog računovođe, omogućava im se i nastup na inozemnim i domaćim sajmovima po povoljnijim cijenama, organiziraju besplatne kao i sufinancirane edukacije, tečajevi i seminari. Također, zastupaju se interesi članova prilikom donošenja propisa. Organizira se i polaganje majstorskih i naučničkih ispita koje je država prenijela kao javnu ovlast na Hrvatsku obrtničku komoru, a u Primorsko-goranskoj županiji u ingerenciji su Obrtničke komore. U suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije promoviraju se i obrtnička zanimanja po osnovnim školama, a sve s ciljem upisa što većeg broja djece u strukovne škole.

Obrtnički dom posluje na dvije etaže. U suterenu se nalazi multifunkcionalna dvorana od oko 100 m² koja se koristi za sjednice, edukacije, seminare, tečajeve, a dolaskom područne obrtničke komore ista je još više dobila na svojoj funkcionalnosti jer služi i za potrebe obrtnika cijele županije.

„Ideja o nadogradnji poslovne zgrade Udruženja obrtnika Rijeka rodila se 2018. godine s ciljem objedinjenja djelovanja Udruženja obrtnika Rijeka i Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i stvaranja obrtničkog doma čime su se stekli infrastrukturni uvjeti u kojima  obrtnici Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka sada dobivaju sve usluge koje im sustav pruža na jednom mjestu, a sve u cilju čim kvalitetnijeg praćenja i servisiranja obrtnika i dobrovoljnih članova. Ovom prilikom želim zahvaliti Gradu Rijeci, a posebno Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja. Svima njima veliko hvala na kooperativnosti, suradnji i prepoznavanju da je riječ o projektu od javnog interesa kako grada tako i županije“, rekao je u svom obraćanju okupljenima predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, Darko Sertić.

Otvorenju Obrtničkog doma nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca te pročelnica Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Ljiljana Buljan.

Gradonačelnik Filipović tom je prilikom rekao kako na području grada Rijeke trenutno djeluje 2809 obrtnika. „Tako velika brojka svjedoči o tome kako je riječ o jednom čvrstom sektoru koji je i u izazovnim vremenima pandemije korona virusa u kojima trenutno živimo pokazao veliku upornost i samoodrživost. U tome im je uz mjere Vlade Republike Hrvatske pomogao i Grad Rijeka i to uz mjere pomoći koje su se odnosile na cijene najamnina za gradske poslovne prostore i drugih mjera, a sve s ciljem olakšavanja poslovanja u teškim vremenima. Grad Rijeka također provodi i niz projekata i programa usmjerenih na jačanje konkurentnosti riječkog poduzetništva koji provodi putem svojeg Odjela za poduzetništvo poput Startup inkubatora ili Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju Energana. To su projekti koji potiču poduzetništvo i obrtništvo na području našeg grada i planiramo ih razvijati i ulagati u njih i u budućnosti“, rekao je Filipović.

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil istaknuo je kako se ovim projektom između ostalog željela učvrstiti suradnja Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka prvenstveno razmjenom iskustva i pomoći jedni drugima kako bi poslovali što uspješnije.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragutin Ranogajec istaknuo je kako zajedništvo može pomoći da obrtništvo opstane i bude uspješno. „Svi mi koji svojim rukama stvaramo i prenosimo znanje na nove generacije, koji otvaramo nova radna mjesta trebamo zajedno surađivati za boljitak svih nas“, zaključio je Ranogajec.

Novi Obrtnički dom simboličkim rezanjem vrpce otvorili su predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i najstariji obrtnik riječkog Udruženja, Viktor Šahini, koji je davne 1966. godine prvi otvorio obrt za proizvodnju i prodaju naočala u Rijeci te je dobitnik mnogih priznanja kako od grada Rijeke tako i od Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i svog matičnog Udruženja.

Komentari