Osnivačica Spanxa nagrađuje radnike s 10.000 dolara i avionskim kartama u prvoj klasi

37

Kada je riječ o izražavanju zahvalnosti zaposlenicima, osnivačica Spanxa Sara Blakely mogla bi naučiti Jeffa Bezosa ponešto. Dan nakon što je postigla dogovor o prodaji proizvođača donjeg rublja privatnoj investicijskoj tvrtki, svakom od svojih 500 radnika poklonila je avionske karte u prvoj klasi i 10.000 dolara.

Od 20. listopada Blackstone kupuje većinski udio u proizvođaču gaćica, grudnjaka, najlonskih čarapa i drugog donjeg rublja sa sjedištem u Atlanti. Ovaj potez omogućit će Blakely zadržati značajan interes i nastaviti voditi tvrtku sa svojim trenutnim upravljačkim timom. Ona će također biti izvršna predsjednica nakon zaključenja ugovora. Kako bi proslavila, Blakely je rekla svojim zaposlenicima da svi dobivaju dvije avionske karte u prvoj klasi za bilo gdje u svijetu zajedno s 10.000 dolara za pokrivanje troškova smještaja, što je izazvalo sreću i suze u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Kad je Blakely 2000. pokrenula Spanx, njezin je cilj bio “jednog dana doseći vrijednost od 20 milijuna dolara”, rekla je u snimci. Ipak, izgradila je tvrtku koja “isporučuje nevjerojatne proizvode ženama kako bi koristile svoje vrlo ženstvene principe u vrlo muškom prostoru, što je velik zadatak”, rekao je Blakely.

Dok su danas 50% poduzetnika žene, samo 2% financiranja rizičnog kapitala prošle je godine otišlo ženama. “Ovo je trenutak za poduzetnice”, rekla je. Prvakinja u ovoj kategoriji je Skims Kim Kardashian West. 50-godišnja Blakely pokrenula je Spanx s 5000 dolara. Osmislila je vlastiti patent i započela poslovanje u svom stanu. “Nosim Spanx jer ne želim liniju gaćica”, nedavno je rekla Blakely za CBS Mornings na pitanje jesu li njezini proizvodi usklađeni s kulturnim trenutkom koji naglašava prihvaćanje svih tipova tijela.

Upitana je li tvrtka promovirala pozitivnu sliku tijela, rekla je: “Gdje povlačite crtu u isticanju svoje kose, šminke i svih stvari koje radimo da bismo se osjećale bolje?”

Najmlađa žena koja je dospjela na popis milijardera časopisa Forbes bez nasljedstva ili druge pomoći je upravo Blakely. 2013. postala je prva žena milijarderka koja je potpisala Giving Pledge, pridruživši se drugim bogatim ljudima u obećanju da će donirati većinu svog bogatstva za filantropske svrhe. Za Blackstone, dogovor sa Spanxom predstavlja posljednju investiciju u tvrtku koju su osnovale žene, uključujući internetsku aplikaciju za sastanke Bumble Whitney Wolfe Herd i medijsku tvrtku Hello Sunshine Reese Witherspoon.

Izvor: CBS News

L.B.

Komentari