Oročena štednja još pristupačnija građanima

Erste banka smanjila minimalni početni iznos aktivne oročene štednje uz premiju

230

Erste&Steiermarkische Bank d.d. (Erste banka) smanjila je početni minimalni iznos aktivne oročene štednje uz premiju sa 700,00 na 100,00 kuna, čime je oročenu štednju učinila još pristupačnijom svojim klijentima. Sredstva se mogu oročiti u kunama, eurima, US dolarima ili švicarskim francima i to na rokove preko 6, 12 i 24 mjeseca.

Aktivna oročena štednja uz premiju pruža mogućnost štednje višekratnim uplatama, pri čemu klijenti sami određuju dinamiku i iznose uplata na štedni račun uz isti rok dospijeća. Uz Aktivnu štednju uz premiju ulog se može uvećati, osim za kamatu, i za dodatnu premiju do 15% na iznos obračunate kamate. Uvjet je da ugovaratelj štednje ima ostvaren status klijenta (tekući ili devizni račun na koji prima npr. plaću ili mirovinu u Erste banci).

Kamata na štednju ovisi o valuti štednje, roku oročenja te iznosu štednje. Kod kunske štednje, kreće se od 2,25% za oročenja preko 6 mj. do 2,70% za oročenja preko 24 mjeseca, a neovisno o iznosu oročenja. Kod štednje u eurima, kamata se kreće od 1,20% za oročenja preko 6 mj. (iznosi do 9.999,00 EUR), do 1,85% za oročenja iznosa preko 24 mjeseca (iznosi do 50.000,00 EUR). Kamatne stope na štednu su fiksne, a isplata kamata se vrši jednokratno, zajedno s glavnicom po isteku štednje. Pored redovne kamatne stope, banka obračunava i premiju, ukoliko su sredstva oročena do dana isteka oročenja, premija se obračunava na iznos ukupno obračunate kamate, pri čemu je premijska stopa fiksna.

Štednja se može ugovoriti u svim poslovnicama Erste banke te putem elektroničkih kanala banke (NetBankinga i mBankinga), putem kojih se mogu obavljati i naknade uplate na štedni račun. Uplata naknadnih sredstava moguća je i ugovaranjem trajnog naloga.

U Erste banci je Aktivnu štednju uz premiju do 30. rujna 2015. koristilo oko 18.300 klijenata, koji su ukupno uštedjeli 1,4 mlrd. kuna. Štediše se najčešće odlučuju na štednju uz rokove preko 6 mj. i preko 12 mj., i to najviše u eurima.

Općenito štednja građana u Erste banci kontinuirano ostvaruje stabilne rezultate. Tako su na dan 31.8.2015. depoziti građanstva iznosili oko 25,2 milijardi kuna što je za oko 3,6% više u odnosu na 31.8.2014. kada su depoziti građanstva iznosili 24,3 milijardi kuna. Prema posljednjim dostupnim podacima s krajem srpnja 2015., tržišni udio Erste banke u depozitima stanovništva iznosio je 13,02%, ostvarivši blagi porast u odnosu na početak godine, kada je iznosio 12,87%.

Komentari